MECO’2024: 130 naučna rada, 400 autora, 220 institucija, 40 zemalja, 5 kontinenata

U periodu od 11. do 15. juna 2024. u Budvi, Hotel Budva, održati će se „13-ta Mediteranska konferencija o ugradjenim računarskim sistemima“, 13th Mediterranean Conference on Embedded Computing – MECO'2024, poznatija kao MECO, sa pridruženim workshopovima i sesijama.

MECO se smatra najreferentnijom medjunarodnom naučnom konferencijom poteklom sa crnogorskog tla. Citirana je u svim referentnim bazama podataka, kao što su IEEE, SCOPUS, Web of Science (WoS), SCImago, Google Scholar, DBL, ResearchGate itd. Posjeduje impakt faktor od 2012, a u prethodnih 12 edicija publikovala je 1666 naučnih radova koji su citirani preko 10000 puta. MECO je svrstana u TOP konferencije iz obasti računarskih nauka i elektrotehnike i rijetki je crnogorski naučno-tehnoloških proizvoda medju prvih 500 u svijetu.

I ove godine, MECO nastavlja sa zavidnim rezultatima. Preko 130 prihvaćenih radova i referata, od strane oko 400 autora sa 220 institucija iz 40 zemalja sa 5 kontinenata. Tu su i predavači po pozivu i mnogobrojni projekti.

Organizator MECO konferencije jeste medjunarodni konzorcijum kojeg sačinjavaju, Univerzitet Crne Gore, IEEE – krovna organizacija inženjera i tehničara u oblasti elektrotehnike i kompjuterskih nauka, EUROMICRO – evropska asocijacija za mikroelektroniku, Crnogorska asocijacija za nove tehnologije – MANT, MECOnet inovativna kompanija, Tehnički univerzitet u Ajdhovenu – Holandija, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Zagrebu, Institut za industrijske sisteme – Grčka i ostali ne manje značajni partneri. Konferenciju pomažu i aktivno prepoznaju Evropska Komisija, Vlada Crne Gore, Ministsrastvo nauke i tehnološkog razvoja i Fond za Inovacije Crne Gore. Od sponzora se ističu domaće društveno odgovorne i referentne kompanije u oblasti elektrotehnike i računarskih tehnologija, Čikom, Coinins, Simes Inženjering i Elkon.

Po riječima Prof. dr Radovana Stojanovića sa Elektrotehničkog Fakulteta UCG-a, jednog od osnivača MECO konferencije i njenog predsjedavajućeg, „kvalitativni pomak ovogodišnje MECO konferencije predstavlja znatan broj radova iz tehnološki razvijenih zemalja, kao što su Njemačka, SAD, Velika Britanija, Skandinavske zemlje, Francuska, Italija, kao i povećano interesovanje kineskih i indijskih univerziteta. Ono što naročito raduje i ohrabruje budućnost ove konferencije jeste činjenica da MECO konferencija ostaje izazov za mlade naučnike Regiona i Svijeta, što govori većina radova čiji su autori doktorandi prestižnih univerziteta. Tu je i činjenica da je preko 300 recezenata učestovalo u selekciji radova. Neosporna je činjenica da je MECO konferencija kroz 13 godina kvalitetnog rada visoko pozicionirala Crnu Goru i Univerziet Crne Gore na polju računarskih nauke”

MECO konferenciju prati jadna od najpoznatijih Ljetnjih škola za oblast Cyber Physical Systems and Internet of Things (IoT), koja se ove godine održava po 5-ti put i na kojoj su pravo učešća zavrijedili studenti iz Belgije, Italije, Njemačke, Holandije i Portugalije. Zahvaljujući svojim rezultatima školu će pohadjati i izabrani studenti ETF-a i PMF-a Univerziteta Crne Gore, koje su organizatori nagradili besplatnim učešćem.

Svečano otvaranje MECO konferencije će se održati 11.06 (utorak) sa početkom u 9h, Hotel Budva, Budva. Konferencija će raditi uživo i online, a više informacija o konferenciji i ovogodišnjem programu je dostupno na: https://mecoconference.me/ i https://mecoconference.me/programme/

Nadamo se da ćete prepoznati kvalitet i putem Vašeg medija propratiti MECO konferenciju.

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …