MANS: Zabrinuti smo da izmjene Zakona o tužilaštvu mogu dovesti do smjene Vladimira Novovića

Zabrinuti smo da izmjene Zakona o tužilaštvu mogu dovesti do smjene glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića jer se tužiocima imenovanim u periodu prethodnog režima vraća kontrola nad Tužilačkim savjetom – poručili su u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni pitaju u čijem interesu radi ministar pravde kada predlaže takve izmjene nakon hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Podsjetimo, Vlada je podnijela Skupštini predloge zakona koje treba što prije usvojiti, a koji su uslov za dobijanje pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava (IBAR) za Crnu Goru.

Zakoni se odnose na unapređenje pravosuđa, pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i medijsku regulativu.

Očekuje se da sredinom juna zemlje članice odluče da li će podržati Crnu Goru da dobije IBAR do kraja juna.

IBAR (Interim Benchmark Assessment Report) je ocjena koliko je država kandidat ispunila od privremenih mjerila u poglavljima 23 – pravosuđe i temeljna prava i 24 – pravda sloboda i bezbjednost.

Nakon pozitivnog IBAR-a, država dobija završna mjerila Evropske komisije. Njihovim ispunjenjem moguće je, uz zatvaranje ostalih, zatvaranje poglavlja 23 i 24, što ujedno predstavlja i kraj pregovora, piše RSE.

Kako je saopšteno iz parlamenta cilj je da svi zakoni, koji su vezani za dobijanje IBAR-a budu usvojeni do kraja radne sedmice 7. juna.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …