Karteli odmah poslali “poruku” ubistvom gradonačelnice

Jolanda Sančez Figeroa, gradonačelnica Čotije u meksičkoj državi Mičoakan, ubijena je samo nekoliko sati nakon što je Meksiko izabrao svoju prvu ženu za predsjednika u trci koju su obilježili smrtonosni napadi na kandidate.

Jolanda Sančez Figeroa se vraćala iz teretane kući sa tjelohraniteljem kada su nepoznati napadači iz bijelog kombija pucali na njih, naveo je državni tužilac u saopštenju, prenosi CNN.

I Sančez Figeroa i njen tjelohranitelj su kasnije umrli u bolnici, navodi se u saopštenju i dodaje da je istraga pokrenuta.

Sančez, koja je izabrana za gradonačelnicu na izborima 2021. godine, ubijena je iz vatrenog oružja, a jedna medijska kuća je izvijestila da je u nju pucano 19 puta.

Na njenom profilu na Facebooku stoji da je “definiše fokusiranost i želja da Čotiju učinim boljim mestom za život”.

Političarka je prethodno kidnapovana u septembru prošle godine dok je izlazila iz tržnog centra u gradu Gvadalahara u državi Halisko, koja je susjedna Mičoakanu.

Tri dana kasnije savezna vlada je saopštila da je pronađena živa.

Prema tadašnjim izvještajima lokalnih medija, otmičari su pripadali moćnom kartelu Halisko – Nova generacija (CJNG), koji je navodno prijetio gradonačelnici zbog toga što se protivila da kriminalna grupa preuzme policijske snage njene opštine, piše CBS.

Potvrda smrti Sančez Figeroe stigla je nekoliko sati nakon što je Klaudija Šejnbaum odnijela ubjedljivu pobjedu i postala prva žena predsjednica Meksika, što predstavlja izuzetno dostignuće u zemlji poznatoj po svojoj patrijarhalnoj kulturi i raširenom femicidu.

Široko rasprostranjeno nasilje nad političarima obilježilo je ove najveće izbore u ikad održane u Meksiku, koji su ujedno bili i najnasiliniji u modernoj istoriji. Desetine političkih kandidata ubile su kriminalne organizacije tokom kampanje u pokušaju da utiču na glasanje.

Šejnbaumova će početi da predsjedava 1. oktobra, smjenjujući odlazećeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, svog dugogodišnjeg saveznika čiji su programi socijalne zaštite izvukli mnoge Meksikance iz siromaštva, čime je njihova ljevičarska partija Morena postala favorit u anketama.

Ali ona ujedno nasljeđuje epidemiju nasilja predvođenog bandama i neriješene nestanke u zemlji i suočava se sa hitnim zadatkom da ojača unutrašnju bezbjednost i sigurnost granica.

Stopa ubistava u Meksiku je među najvišima na svijetu i ostaje opasno mjesto za žene, a podaci pokazuju da oko 10 žena bude ubijeno svakog dana. 

Više od 100.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo, bez objašnjenja njihove sudbine. Prema istraživačkom centru “Mexico Evalua”, oko 95 odsto svih zločina širom zemlje ostalo je neriješeno u zemlji 2022. godine.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Linija Budva – Dubrovnik od 29. juna

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odluku kojom je definisano da Luka Budva dobija …