Crna Gora i Zapadni Balkan učiniće EU jačom, evropska integracija faktor stabilnosti

Crna Gora će tokom mađarskog predsjedavanja pokušati da zatvori što je moguće više poglavlja, a za to će imati punu podršku Mađarske istaknuto je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa ministrom evropskih poslova Janošom Bokom.

Proces proširenja ostaće u fokusu i u drugoj polovini godine, jer je Mađarskoj cilj stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a integracija bi mogla biti odlučujući faktor na tom putu, naglašeno je u razgovoru.

„Želimo da ekonomska kompetitivnost Evrope bude glavna tema našeg predsjedavanja, a vjerujemo da je uključivanje regiona pravi put da uvećamo potencijal evropske ekonomije. Zato smatramo da ćete vi učiniti Evropsku uniju jačom, pa je proces proširenja obostrani interes“, istakao je ministar Boka.

Tokom sastanka bilo je riječi i o naporima koje je Vlada uložila da se ispune zahtjevi za dobijanje IBAR-a i u tom kontekstu ministar evropskih poslova Mađarske je iskazao optimizam da će Crna Gora dobiti potvrdu o ispunjenju privremenih mjerila do kraja juna.
Priključivanje jedinstvenom evropskom tržištu izuzetno je važno za ekonomski razvoj Crne Gore, apostrofirao je premijer Spajić, zato je jačanje ekonomskih relacija sa zemljama EU, između ostalih i Mađarskom, značajno.

„Sve reforme, koje sprovodimo u domenu vladavine prava, bitne su i za povećanje broja investicija. Kredibilne kompanije žele sigurnost, a kroz dobijanje IBAR-a i zatvaranje poglavlja dobićemo potvrdu da u Crnoj Gori mogu biti sigurni. Zato je evropski put ključan da se stvore premise za ekonomski rast“, poručio je premijer Spajić.

Razgovarano je o više oblasti, koje bi mogle da doprinesu jačanju ekonomske saradnje, ali i konkretnim projektima u kojima bi Mađarska mogla da pruži podršku Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o neophodnosti snažnijeg finansiranja sektora inovacija, kako bi dobre ideje brže doprinijele ukupnom napretku kontinenta.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …