Analiza BIRN-a: Od ruskih milijardi profitirali samo pojedinci

Iako je u Crnu Goru do sada ušlo skoro dvije milijarde eura iz Rusije, nema puno pokazatelja koji govore u prilog ukupnog privrednog rasta društva, dok su inflacija, rast uvoza i devastacija obale očigledne negativne posljedice ruskih investicija.

U prethodne dvije decenije Crna Gora bilježi značajan rast prometa i cijena nekretnina, telekomunikacija, kao i porast kupovine luksuznih automobila, namještaja, lične potrošnje građana, koje se dominatno povezuju sa rastom ruskih investicija.

Sve je to pratilo značajno povećanje zavisnosti od uvoza uz neznatne pokazatelje rasta i razvoja privrede, pokazuje detaljna analiza BIRN-a na osnovu javno dostupnih statističkih i finansijski podataka za period 2004-2024. godine.

Analiza BIRN-a je pokazala da je intenzivna gradnja na crnogorskom primorju, posebno u opštinama Budva, Tivat, Kotor i Bar, u najvećoj mjeri povezana sa prodajom nekretnina ruskim državljanima. Takva gradnja dovela je do devastacije zaštićenog priobalnog područja uz ozbiljne ekološke posljedice.

Detaljna analiza BIRN-a iz javno dostupnih podataka i dokumenata od 2004. godine pokazuje skoro dvije milijarde investicija iz Rusije, koje su dominantno uložene u nekretnine u četiri primorske opštine.

Ruski državljani su vlasnici više od 19.000 nekretnina u Crnoj Gori i više od četiri miliona kvadrata zemljišta, prema posljednjim zvanično dostupnim podacima sa početka 2023. godine.

Prema zvaničnim podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) na kraju 2022. godine u Crnoj Gori je bilo 4.378 aktivnih kompanija u vlasništvu ruskih državljana. Istraživanje BIRN-a, objavljeno prošle godine, pokazalo je da oko 64 odsto ruskih firmi u Crnoj Gori ima jednog zaposlenog, dok se od jedne kompanije otvorene nakon invazije na Ukrajinu u državnu kasu slije 837 eura.

Crnogorski budžet od novootvorenih ruskih kompanija imao je korist od 4.89 miliona eura, što je prosječno 837 eura po jednom preduzeću, pokazalo je istraživanje BIRN-a. Podaci koji su BIRN-u dostavljeni iz Uprave prihoda i carina pokazali su da oko 64 odsto firmi koje su osnovali ruski državljani ima jednog zaposlenog, dok 22 procenata, osim osnivača, nema registrovanih radnika.

Prema podacima Uprave prihoda i carina ruski državljani su od februara 2022. do početka jula prošle godine u Crnoj Gori osnovali 5.846 firmi. Zvanični podaci Uprave koji su objavljeni prošlog marta pokazali su da je tokom 2021. godine u Crnoj Gori registrovano 4.600 ruskih firmi.

Posljednji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova sa početka juna 2024. godine govore da je skoro 24 hiljade ruskih državljana kojima je odobren boravak u Crnoj Gori.

Uprkos podacima koji ukazuju na snažan uticaj ruskih investicija na crnogorski finansijski sektor u posljednje dvije decenije, Vlada, Centrala banka Crne Gore (CBCG) i ostale finansijske i organizacije koje se bave stanjem privrede skoro da se uopšte ne bave negativnim aspektima takve strukture stranih direktnih investicija (SDI) niti u smislu analize niti donošenja nekih mjera koje bi ublažile negativne posljedice.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, CBCG, Investiciono-razvojni fond, Uprava za statistiku i Agencija za investicije odbile su BIRN-ove zahtjeve za slobodan pristup informacijama da dostave podatke, analize i izvještaje koji na bilo koji način tretiraju negativne posljedice ovake strukture ruskih investicija. Zahtjevi su odbijeni zbog neposjedovanja informacija.

Odbijeni su i zahtjevi da se BIRN-u dostave sva akta o tome da li je Crna Gora imala negativne ekonomske posljedice investicija iz Rusije, posebno u dijelu palih bankarskih garancija, poništenih privatizacionih ugovora i neispunjavanja investicionih planova. Zahtjevi BIRN-a su odbijeni uz obrazloženje da takvi podaci i analize ne postoje.

Zahtjevi BIRN-a za dostavljanje akata koji govore o pozitivnim aspektima investicija iz Ruske Federacije su takođe odbijeni zbog neposjedovanja podataka.

DAN

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …