Potpisan GKU za pomorski saobraćaj, lučko-pretovarne usluge i luke nautičkog turizma


Nakon dužeg procesa pregovora socijalnih partnera, zaključen je Granski kolektivni ugovor (GKU) za pomorski saobraćaj, lučko-pretovarne usluge i luke nautičkog turizma.

Na sastanku koji je tim povodom održan u prostorijama Unije poslodavaca Cre Gore (UPCG), GKU su potpisali predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore mr Agim Mila.

„Sa zadovoljstvom mogu istaći da su reprezentativne organizacije zaposlenih i poslodavaca došle do ovog zajedničkog teksta za čija rješenja je postignut visok stepen kompromisa, a da su ispred UPCG svemu tome poseban doprinos dali predstavnici kompanija Luka Bar, Barska plovidba, Port of Adria i Ocean Montenegro“, istakao je predsjednik UPCG Slobodan Mikavica.

Predsjednik Samostalnog sindikata mr Agim Mila je kazao da je zadovoljan što će biti u prilici da, nakon zaključenja granskog kolektivnog ugovora za pomorce, zaključi i granski kolektivni ugovor za pomorski saobraćaj, lučko-pretovarne usluge i luke nautičkog turizma. Očekuje nesmetanu primjenu ugovora i nada se da će doprinijeti unapređenju prava zaposlenih, posebno onih koji nemaju zaključen kolektivni ugovor kod poslodavca. Zahvalio se predstavnicima Unije poslodavaca i Ministarstva saobraćaja i pomorstva na konstruktivnoj saradnji, kao i pregovaračima sindikata na uloženom trudu i strpljenju.

Danas zaključen GKU primjenjuje se na poslodavce koji obavljaju djelatnost pomorskog saobraćaja, lučko-pretovarne usluge i luke nautičkog turizma. Ovim GKU koeficijenti složenosti povećani su u odnosu na Opšti kolektivni ugovor (OKU). Njime je predviđena naknada za rođenje djeteta, definisan iznos naknade troškova prevoza dolaska na posao, dok je s druge strane propisano da poslodavac neće biti u obavezi da primenjuje odredbe o solidarnim pomoćima i uvećanim otpremninama ukoliko je negativno poslovao u prethodnoj godini.

Takođe, predviđena je mogućnost da se na nivou poslodavca može utvrditi dodatak na zaradu ukoliko iznos minimalne zarade dovede do izjednačavanja zarada, kako bi se ispoštovao princip rangiranja zarada, saglasno složenosti poslova. Potpisnici su zaključili da će ovaj mehanizam biti koristan poslodavcima do trenutka usklađivanja kolektivnih ugovora u dijelu elemenata zarada na nivou kompanija. Dat je rok od 6 mjeseci za usklađivanje kolektivnih ugovora i akata poslodavaca sa ovim GKU.

Podsjećanja radi, prethodni GKU za pomorski saobraćaj je 2018. godine stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda, budući da tadašnji propis nije bio usklađen sa odredbama Zakona o radu.

Današnjem činu potpisivanja prisustvovali su predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sindikata i poslodavaca.

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …