Čarapić: Milatović ruši vlast u Podgorici da bi izazvao krizu na državnom nivou

Uz zahtjeve odbornika Pokreta za Podgoricu koji bi bili dostavljeni, kriza vlasti u Glavnom gradu može se riješiti za dva minuta, kaže odbornik PES-a Vasilije Čarapić. On je u emisiji Naglas rekao da iza dojučerašnjih kolega stoji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji želi da sruši vlast u Podgorici i Crnoj Gori. Odbornica Nađa Ljiljanić kaže da je Pokret za dogovor, da nemaju plan da sarađuju sa DPS-om, ali da neće ćutati i biti taster odbornici.

  Iz emisije Iz emisije “Naglas” (Foto: RTCG)
  Iz GP URA smatraju da su izbori najbolje rješenje, dok šef Kluba “Za budućnost Podgorice” Mitar Šušić smatra da bi ista većina morala da se dogovara i poslije izbora. Iz DPS-a i koalicije SD-LP smatraju da je gradonačelnica Olivera Injac dokazala da nije sposobna da vodi Glavi grad.

  Odbornik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić optužuje predsjednika države Jakova Milatovića da ruši vlast u Podgorici.

  “Nakon izlaska Milatovića iz PES-a on je uspio da uspostavi kontrolu nad pet odbornika u Skupštini Glavnog grada. On ih koristi da se politički pozicionira za neki naredni proces, jer on zna da eventualnim rušenjem vlasti u Podgorici može izazvati krizu na centralnom nivou što može dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora što bi mu otvorilo mogućnost da se sa nekom drugom grupom politički pozicionira”, kazao je Čarapić.

  On je rekao da ne postoji ni jedan drugi razlog koji bi spriječio da se realizuju planirani projekti.

  Šef Kluba “Za budućnost Podgorice” Mitar Šušić kaže da lokalni izbori u Andrijevici i Budvi pokazuju da je parlamentarna većina “osuđena jedna na druge”. Za njega je nerealan scenario da Milatović ruši vlast u Podgorici.

  “Nerealan mi je scenario da neko ko ima poziciju predsjednika države što je najveća protokolarna i suštinska pozicija u državi, da pokazuje veće interesovanje za lokalne teme. Nije mi racionalno”, kazao je on.

  Pretpostavlja je razlog za krizu to što ima različitih mišljenja u okviru PES-a.

  “To je na početku funkcionisalo na zajedničkom impulsu, a kasnije je došlo, normalno do raslojavanja i razlika u mišljenjima. Ne bih volio da to raslojavanje utiče na stabilnost vlasti, jer nemamo ideju šta nakon krize vlasti, šta nakon izbora, jer bismo opet morali međusobno da se dogovaramo”, kaže Šušić.

  Odbornica GP URA Milena Vuković pozvala je kolege da se dogovore kako bi izašli iz krize, ali da zadrže postojeće stanje.

  “Ukoliko do toga ne dođe, mi nemamo drugo rješenje nosim da skratimo mandat Skupštini Glavnog grada. Ja ne vidim to kao problem, ne mislim da je to loše rješenje, možda i najčistije da se izađe iz krize”, kaže ona.

  Odbornica Pokreta za Podgoricu Nada Ljiljanić kaže da nijesu zadovoljni intenzitetom razvijanja Glavnog grada.

  “Mi smo konstantno bili neinformisani o direktorima preduzeća. Došli smo u situaciju da se osjećamo kao taster odbornici jer nijesmo znali za koga glasamo, nijesmo znali ko su, kakve su im biografije, reference”, kazala je ona i istakla da su se za godinu samo tri puta vidjeli sa graddonačelnicom.

  Istakla je da je jedina veza Pokreta za Podgoricu sa Milatovićem to što su stali iza predsjednika kada, kako kaže, niko nije smio.

  “Nama se građani javljaju da su nezadovoljni, a ova vlast je netransparentna”, dodala je Ljiljanić i naglasila da žele da ispune obećanja građanima.

  Ističe da su karte kod kolega iz PES-a.

  “Kriza postoji, mi jesmo za dijalog, ali želimo da stvari nazovemo pravim imenom”, rekla je Ljiljanić.

  Šef Kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac naglasio je da se sve što je DPS govorio godinu ispostavilo tačnim i objelodanilo zahvaljujući sukobu unutar PES-a.

  On je kazao da se podaci iz Sekretarijata ne poklapaju sa izvještajem o radu Glavnog grada.

  “Da ima nadležnih organa, da nije tužilaštvo pod političkim pritiskom oni bi ispitali na koji način se falsifikuju podaci u Glavnom gradu, na koji način se prijeti zaposlenima kada mi objavljujemo afere, na koji način gradonačelnica poziva sa sekretarima i direktorima poziva zaposlene da sazna kako neki dokument izlazi”, kazao je Klikovac.

  Istakao je da će DPS uticati da Injac bude smijenjena sa funkcije jer nije ostvarila zapažene rezultate.

  “Ovakvi rezultati nijesu rješenje problema građana. Ova vlast nije funkcionalna i ne može ispuniti očekivanja. Niko ne želi ovakvu Podgoricu”, istakao je on.

  Šef kluba SD-LP Miloš Mašković kaže da je na prošloj sjednici konstatovano da parlamentarna većina više ne postoji.

  “Ne vjerujem da postoji opcija da se ide nazad. Ogoljeno je sve što se događa u Glavnom gradu, ne samo na sjednici Skupštine, već smo i noćas mogli da čujemo od Čarapića i Ljiljanić kako je to funkcionisalo”, kaže Mašković.

  Olivera Injac je, kako kaže Mašković, dokazala da nije sposobna da vodi Podgoricu.

  “Inicijativa je u završnoj fazi i uskoro ćemo je staviti u proceduru. Nemamo obećanja za podršku, ali je jasno građanima kuda ovo ide. Čvrsto vjerujem da možemo očekivati podršku Pokreta za Podgoricu i GP URA jer su oni onstatovali da postoji kriza u Glavnom gradu i ostavili prostir da presude parlamentarnoj većini”, kazao je Mašković.

  Vuković je rekla da smatra da su novi izbori najbolje rješenje krize.

  Čarapić: PES ne želi partijsku državu

  Ljiljanić je istakla da se novcem građana plaćaju sve uvrede koje ona lično trpi od dana izlaska iz PES-a i kao majka i kao žena.

  Čarapić smatra da replika nije primjerena jer niko nije mogao da mu ospori rad od početka izvršavanja funkcije.

  “Mi od Crne Gore ne želimo da napravimo partijsku državu i to se pokazalo i na lokalnim izborima”, kazao je on i dodao da nerealna obećanja koja pominje Ljiljanić nije davao PES.

  Šušić je pitao PES, Pokret za Podgoricu i GP URA da li žele da vrate DPS na vlast u Podgorici.

  “Poenta je da saradnja među nama nema alternativu”, kazao je on.

  Vukovićeva kaže da je sve prešlo na lični nivo i da kolege ne nalaze način da izađu iz krize.

  “Pozivamo ih da nađu zajednički jezik, međutim ako ne uspiju ne vidim način da se iz toga izađe osim skraćenja mandata”, kaže ona.

  RTCG

  Provjerite slična mjesta

  Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

  Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …