U Ulcinju završen Hakaton koji je trajao 48 sati, pobjednik najavio revoluciju u turizmu

Pobjednik prvog Hakatona organizovanog u Ulcinju je ekipa Guide spot 4me, koja je kroz projekat najavila revoluciju u turizmu. Lakše povezivanje sa lokalnom zajednicom, direktan kontakt sa turističkim vodičima, samim tim i smanjenje troškova, a sve to kroz aplikaciju koja omugućava brz i lak dolazak do neophodnih informacija i ljudi. Prvonagrađeni su dobilii tri hiljade eura.
Drugo mjesto i dvije hiljade eura otišlo je ekipi Travel space, a treće mjesto i hiljadu eura žiri je odlučio da ode u ruke Save box-a.

Da je Hakaton idealno mjesto za promociju, usavršenje, učenje, sticanje novih znanja i iskustava od mentora, koji su vrhunski profesionalci u svom poslu, naglasili su svi mladi takmičari.
Organizator, predsjednik SO Ulcinj Ardijan Mavrić istakao je da je veoma zadovoljan inovativnim rješenjima koje je dao prvi Hakaton organizovan u Ulcinju.
„ Hakaton je takmičenje u inovativnim idejama i rješenjima. Tema je Uticaj turizma na privredne tokove i razvoj poslovanja u Crnoj Gori i regionu. Smatram da je Hakaton izrodio kvalitetne ideje i rješenja za inovacije u turizmu. Veoma sam zadovoljan. Sjajni mentori, sjajan žiri, sjajno iskustvo“ kazao je Mavrić.
On je istakao da je ovo tek početak.
„ Ja Ulcinj ne vidim kao mali grad, već centar koji će privući ICT privredu. Želim da Ulcinj, pored turizma, bude prepoznat kao ICT grad“, rekao je Mavrić.
Državna sekretarka ministarstva prosvjete nauke i inovacija Marijeta Bajraktarović Lanzardi , kazala je da je glavna uloga države da strateški usmjeri razvoj inovacija.
„ Ulcinj prepoznaje značaj razvoja inovacija, a Hakaton je važan instrument širenja inovacione kulture. Hakaton je događaj koji potvrđuje da smo podjednako kreativni i inovativni , kao i ostatak svijeta“, rekla je Bajraktarović Lanzardi.
Ovaj događaj podržala je i TO Ulcinj. Direktor te lokalne TO je istakao da je svima zajednički cilj da Ulcinj postane mjesto u kom i iz kog, tehnologija napreduje.

Podsjetimo, na Hakatonu se, uz pomoć mentora, takmičilo pet timova čije su ideje prošle selekciju među čak 43 pristigle prijave. Cilj Hakatona je da uz pomoć najkreativnijih ideja i IT solucija predloži inovativno riješenje za određenu problematiku u turizmu.
Izabrane ideje koje su ušle u uži krug su SNK (SAFEBOX), Dulcinea, Guidespot4me, Friendly Lemurs’ Squad i Travel Space.

Organizaciju hakatona podržali su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore, Turistička organizacija Ulcinj, Naučno tehnološki park Crne Gore, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, Fond za inovacije Crne Gore, EIT Community, ICT Cortex, Coca Cola ME, Cungu CTC, Pharmalife, TV Teuta i drugi.

MEDIABIRO

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …