Spajić u Briselu: Predstavlja napredak u vladavini prava

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić boraviće danas u radnoj posjeti institucijama EU u Briselu, u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

U platformi za posjetu Spajića, objavljenoj na sajtu Vlade, piše da će on u Briselu predstaviti napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava, naročito u periodu april – maj 2024. godine kada je usaglašen veći broj zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja Međuvladine konferencije Crne Gore i EU tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

“Tokom boravka u Briselu predsjednik Vlade Milojko Spajić će se sastati sa visokim zvaničnicima evropskih institucija, između ostalih i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Gertom Janom Kopmanom”, najavljeno je.

Crna Gora, prije juna kada se očekuje IBAR, treba da usvoji sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog izmjene i dopune: Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakona o sudovima i Zakona o Centru za obuku u sudstvu i tužilaštvu. Takođe, potrebno je usvajanje seta medijskih zakona: Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu RTCG i Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o ovim zakonima zakazana je za utorak.

Vlada je u srijedu usvojila ove zakone, uz određene sugestije jednog broja ministara koje će biti poslate Evropskoj komisiji na odobravanje, kako bi mogle biti pretočene u amandmane u skupštinskoj proceduri. Najviše primjedbi je bilo na medijske zakone odnosno amandmane Kabineta premijera, kojima se, između ostalog, propisuje da će za izbor direktora Javnog servisa umjesto deset biti potrebno pet godina radnog iskustva, zatim da se RTCG-u ponovo omogući emitovanje reklama u prajm tajmu…

“Imajući u vidu značaj dobijanja IBAR-a tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranja grupe poglavlja iz pravne tekovine koja su spremna ili će biti spremna do kraja 2024, posjeta Briselu biće iskorišćena i za usaglašavanje narednih koraka sa evropskim partnerima. Premijer Spajić će sagovornicima će predstavniti bilans stanja u odnosu na ispunjenost privremnih mjerila, kao i zakone koji su utvrđeni na Vladi, te upućeni u skupštinsku proceduru, a koji predstavljaju okosnicu za dobijanje završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i za ulazak u finalnu fazu pregovora”, piše u platformi.

Sa Spajićem će u delegaciji biti šef njegovog kabineta Branko Krvavac i šef misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

Iz EK su početkom aprila saopštili da blisko sarađuju sa Crnom Gorom kako bi joj pomogli da u najkraćem roku ispuni privremena mjerila za vladavinu prava.

Zatvaranje poglavlja do kraja ove godine?

Susreti u Briselu će, kako se navodi u platformi, biti prilika da se sagovornici upoznaju i sa samoprocjenom te planiranom dinamikom privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine.

“Posjeta Briselu će ujedno biti prilika da se predsjedniku Evropskog savjeta predoče postignuća sa Samita lidera zemalja zapadnog Balkana koji je na temu plana rasta održan u Kotoru 15. i 16. maja, a koji je prema riječima učesnika bio do sada najuspješniji, u smislu konkretizovanja tema i fokusiranja na sadržinu, a ne politička pitanja”, kažu iz Vlade.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …