SDT podiglo optužni predlog: Medenicu terete da je sudiji omogućila nezakonitu zaradu

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice kojim se tereti da je nezakonito i mimo znanja članova Sudskog savjeta donijela odluku i arhivirala predmet sudije Osnovnog suda u Rožajama.

Tim činom je Milosava Zekića spasila sigurnog razrješenja sudijske funkcije, omogućila mu da nastavi da obavlja sudijski posao i godinu i po nakon te odluke prima punu zaradu.

Prema navodima iz optužnog predloga koji je potpisala tužiteljka Zorica Milanović, Medenica je 18. februara 2019. godine, u Podgorici, u svojstvu službenog lica, javnog funkcionera, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i člana Sudskog savjeta, svjesna svog djela i njegove zabranjenosti, čije je izvršenje htjela, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavila korist Milosavu Zekiću, sudiji Osnovnog suda u Rožajama, tako što je mimo ovlašćenja koja je imala kao predsjednica Vrhovnog suda u predmetu formiranom po osnovu podneska grupe građana, od 23.1.2019. godine, nakon što je 12.2.2019. godine dobila tražene podatke od dr Branka Vučkovića, predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, u kojem je bilo navedeno da se pred tim sudom vodi krivični postupak, između ostalih, i protiv okrivljenog Milosava Zekića zbog krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 168 st.1. Krivičnog zakonika Crne Gore i laka tjelesna povreda iz čl. 152 st.2. u vezi st. 1. KZ po optužnom predlogu ODT-a u Kotoru od 4.6.2018. godine, uz koji akt joj je dostavljena i kopija optužnog predloga Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru od 4.6.2018. godine, službenom zabilješkom na unutrašnjem omotu spisa IV-I Su br.7/19 konstatovala da “do okončanja postupka ne nalazim za cjelishodno i opravdano preduzimanje bilo kakve radnje, rođačka svađa”, i upisujući a/a arhivirala predmet.

Saslušavaju Pažina i Simović

Specijalni tužilac Zorica Milanović predložila je da se u dokaznom postupku u svojstvu svjedoka saslušaju bivša predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, sudije Rada Kovačević, Dobrica Šljivančanin, Dragan Babović, Mladen Vukčević, Verica Sekulić, Momirka Tešić, Sanja Čakanović, Ksenija Jovićević Korać, Branko Vučković, Mladen Vukčević, Loro Markić, Zoran Pažin Ana Perović Vojinović, kao i Muzafer Hadžajlić i Zahit Camić iz Rožaja, uz predlog da se Medenica oglasi krivom i kazni po zakonu.

To je, kako piše u optužnom predlogu, učinila ne obavijestivši predsjednicu i ostale članove Sudskog savjeta, donoseći odluku da nije cjelishodno i opravdano preduzeti bilo kakvu radnju u odnosu na sudiju Milosava Zekića, iako je bila upoznata da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnih djela koja ga čine nedostojnim za vršenje sudijske funkcije i znajući da donošenje odluke da li su ispunjeni zakonski uslovi za privremeno udaljenje sudije od dužnosti nije u njenoj nadležnosti kao predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, već, shodno odredbi iz čl. 121 st.3. Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u nadležnosti Sudskog savjeta, u kojem je, kao član, imala jedino ovlašćenje da se svojim glasom izjasni o tom pitanju, a ne da donosi odluku u ime cijelog kolektivnog tijela. Na taj način je sudiji Milosavu Zekiću pribavila korist u vidu neudaljavanja od vršenja sudijske funkcije i ostvarenja prava na punu zaradu u periodu od 18. februara 2019. godine do 20. jula 2020. godine, kada mu je, na njegov zahtjev, konstatovana ostavka, a u kojem periodu je jedino imao pravo na smanjeni dio zarade, jer su bili ispunjeni zakonski uslovi za privremeno udaljenje od dužnosti, i omogućila mu korist u vidu privilegije obavljanja sudijske funkcije i zaštite ugleda, iako u navedenom periodu tu funkciju nije mogao obavljati.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …