Na izborima u Andrijevici DPS najjači, ali će teško formirati većinu: Nema vlasti bez grupa građana

Vladajuće stranke na državnom nivou osvojile su zbirno najveći broj glasova i mandata na jučerašnjim lokalnim izborima u Andrijevici, ali će za formiranje vlasti morati da pregovaraju sa barem jednom od dvije građanske liste, koje će u parlamentu sa 30 mjesta imati četiri odbornika, pokazuju nezvanični rezultati iz štaba Demokrata.

Prema tim rezultatima, najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS), 980 ili 35,32 odsto i 11 mandata, ali će im i u slučaju da se dogovore sa građanskim listama nedostajati još jedan odbornik.

Lista Demokrata i SNP-a osvojila je 24,14 odsto (670 glasa) i osam mandata, Evropa sad 13,69 odsto (380 glasova) i četiri mandata, koalicija “Za budućnost Andrijevice” (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) 10,95 odsto (304 glasa) i tri mandata, grupa građana “Za budućnost naše djece” 8,94 odsto (248 glasova) i tri mandata, a grupa građana “Vasojevićki pokret” 5,23 odsto (145 glasova) i imaće jednog odbornika.

Ujedinjena Crna Gora je dobila 51 glas odnosno 1,84 odsto i jedina od sedam lista nije ušla u lokalni parlament.

Za formiranje vlasti potrebna je većina od najmanje 16 odbornika.

Biračko pravo u toj opštini imalo je 3.827 građana, koji su mogli da glasaju na 23 biračka mjesta. Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK) izlaznost je bila 71,61 odsto, što je manje u odnosu na lokalne izbore 2020. godine kada je bila 82 odsto.

Na lokalnim izborima 2020. učestvovale su tri liste, koalicija DPS/SD imala je 15 odbornika, Demokrate/Demos 3, a SNP/NSD sedam. U prethodnom sazivu, lokalni parlament imao je jedno mjesto više nego sada – 31, ali sada ima jedno manje zbog pada broja upisanih birača ispod 5000.

Da će pregovori o formiranju vlasti biti teški, nagovijestio je nosilac građanske liste “Za budućnost naše djece” Ivan Radojević, rekavši da su se “nosili sa svim silama DPS-a i polugama koje su gradili godinama”, ali da su ih “napadali i iz Vlade”.

“Tokom tri dana smo doživjeli takve napade od Vlade Crne Gore, a u tim uslovima uzeli tri odbornika. Bez nas ništa neće moći da se uradi, ali ćemo imati velike uslove, mislimo da ih niko neće ispoštovati, te stoga mislimo da će se održati novi izbori “, poručio je Radojević i kazao da su u rangu “jednog predsjednika Skupštine i jednog premijera”.

Stranke koje su vladale u Andrijevici do uvođenja prinudne uprave u martu, juče su osvojile pet mandata manje. Od tih glasova najveći dio je izgleda otišao dvijema listama grupe građana.

Lider DCG Aleksa Bečić kazao je da je zadovoljan rezultatom, da navija da se formira stabilna vlast, koju bi činili odbornici svih lista, osim DPS-a jer je, kako navodi, u prošlosti se dešavalo da kada sve zavisi od jednog odbornika često dolazilo do nestabilnosti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …