Međuvladina konferencija u junu otvara preduslove da se poglavlja počnu zatvarati

Izbori za Evropski parlament počinju šestog juna. Pravo glasa ima stotine miliona ljudi u 27 zemalja Evropske unije. Da postoji realna šansa da se Crna Gora pridruži uniji u naredne dvije do tri godine smatra izvjestilac iz stranke Evropskih Zelenih Tomas Vajs. Da je Crna Gora prošla kroz turbulentno razdoblje ali da su sve vlade isticale ambicije prema Evropskoj uniji, poručuje izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Početak petogodišnjeg mandata saziva Evropskog parlamenta nije obećavao kada je u pitanju agenda proširenja. Međutiim, posljednje dvije i po godine zanimanje za to pitanje počelo je rasti, kako usljed geopoličkih okolnosti, ali i sopstvenih transformacija u pojedinim zemljama.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da mu se čini da je Crna Gora prošla izuzetno turbulentno razdoblje kada govorimo o ovih pet godina.

“Četiri vlade su se promijenile, prije toga znamo da je postojao period vladavine samo jedne stranke. Međutim u tom periodu nije se dogovorio onaj napredak koji smo očekivali s obzirom na brz ritam pregovora Crne Gore do 2020. godine jer je ovo bio period stagnacije”, saopštio je Picula.

Poslanik Evropskog parlamenta Tomas Vajs kazao je da su EU i zemlje članice konačno razumjele da region Zapadni Balkan nije negdje na periferiji već u centru EU. Poručio je da je postojala stvarna ambicija da se kandidati podržavaju u procesu pristupanja.

Picula naglašava da je dobro što su ipak sve vlade u prethodnom periodu integraciju u EU isticale kao primarni zadatak.

“Neke su uradile više, neke ništa nisu napravile, ali ovaj posljednji period je u skladu sa obnovljenim zanimanjem jer se više razgovara kroz institucije a manje na ulici. Rekao bih da je ovo zapravo dobar temelj za jedan novi početak afirmacije evropskih ambicija Crne Gore, ali sve će zavisiti od toga koliko će se društvo moći transformisati. Ali, ovog puta nema alibija da EU ne pokazuje interesovanje za Zapadni Balkan”, navodi Picula. 

Izvjestilac iz sjenke tokom minulog mandata iz redova Zelenih, Tomas Vajs poručuje da jasno da je Crna Gora predvodnik procesa.

“Zahvaljujući političkoj stabilnosti i sposobnosti parlamenta da ispuni rezultate posebno u vladavini prava vrlo je vjerovatno da ćemo imati Međuvladinu konferenciju u junu što otvara preduslove da se poglavlja počnu zatvarati. Tako da postoji realna šansa za Crnu Goru da nam se pridruži kao 28 članica za dvije do tri godine”, naglasio je Vajs.

A ko će u narednom mandatu, između ostalog, odlučivati o ispunjenosti reformi na evropskom putu, biće poznato nakon evropskih izbora, dok će se 720 novoizabranih poslanika prvi put okupiti već na zasijedanju od 16 do 19 jula.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …