PODVIG: Kineska svemirska letjelica sletjela na tamnu stranu Mjeseca (VIDEO)

Kina je saopštila da je njena svemirska letjelica bez posade uspješno sletjela na suprotnu stranu Mjeseca – neistraženo mjesto na koje gotovo niko ne pokušava otići.

Chang'e 6 sletio je u bazen Južnog pola-Aitken u 06:23 po pekinškom vremenu u nedjelju ujutro, objavila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Misija je pokrenuta 3. maja, a cilj je prikupiti dragocjeno kamenje i tlo iz ove regije po prvi put u historiji.

Sonda bi mogla izvući neke od najstarijih Mjesečevih stijena iz ogromnog kratera na njegovom Južnom polu.

Slijetanje je bilo puno rizika, jer je vrlo teško komunicirati sa svemirskim letjelicama kada stignu na udaljenu stranu Mjeseca. Kina je jedina zemlja koja je već postigla taj podvig, spustivši svoj Chang'e-4 2019. godine.

Nakon lansiranja iz svemirskog lansirnog centra Wenchang, svemirska letjelica Chang'e 6 kružila je oko Mjeseca čekajući da sleti.

Komponenta lendera misije zatim se odvojila od orbitera kako bi dotakla onu stranu Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Tokom spuštanja korišten je autonomni vizualni sistem za izbjegavanje prepreka za automatsko otkrivanje prepreka, s kamerom u vidljivom svjetlu koja odabire relativno sigurno područje za slijetanje na temelju svjetline i tame mjesečeve površine, citirala je CNSA državna Xinhua novinska agencija.

Lender je lebdio oko 100 metara iznad sigurnog područja za slijetanje i upotrijebio je laserski 3D skener prije sporog okomitog spuštanja.

Operaciju je podržao relejni satelit Queqiao-2, rekla je CNSA. Kineski državni mediji opisali su uspješno slijetanje kao “historijski trenutak”.

Lender bi trebao provesti do tri dana skupljajući materijale s površine u operaciji za koju je CNSA rekla da će uključivati ​​”mnoge inženjerske inovacije, visoke rizike i velike poteškoće”.

Klix

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …