Darkove jagode i maline koje su oduševile kupce

U malom selu Zaton, udaljenom svega nekoliko kilometara od Bijelog Polja, Darko Obradović započeo je svoj put ka uspejhu prije pet godina, nakon što je ostao bez posla. Odlučio je da se okrene poljoprivredi, tačnije uzgoju bobičastog voća, i danas je jedan od najcijenjenijih proizvođača jagoda i malina u ovom kraju.

Na svom porodičnom imanju, Darko je zasadio oko dvadeset ari jagoda i tri ara malina. Ovaj posao mu je postao izvor prihoda za njega i njegovu porodicu. Njegova svakodnevica ispunjena je radom od jutra do mraka, ali plodovi njegovog truda su više nego zadovoljavajući.

“Od ovog posla može da se živi,” kaže Darko, “ali mora se mnogo znati i raditi.” On ističe važnost pripreme i održavanja zasada, kao i pažljivog praćenja tehnologije uzgoja, transporta i skladištenja.

Prije nego što je zasadio jagode, Darko je pažljivo proučio uslove koje ova kultura zahtjeva. Jagode najbolje uspijevaju na dobro propusnim zemljištima lakog mehaničkog sastava, kao što su pjeskovita i olovača sa malim sadržajem gline. Darko savjetuje da se tokom godine vrši analiza zemljišta kako bi se na osnovu agrohemijske analize uskladio odnos fosfora i kalijuma, što je ključ za kvalitetne plodove.

Uzgoj malina, s druge strane, zahtijeva kontinuirani rad. “Oko malina treba svake godine dosta posla,” ističe Darko, “orezivanje, plivljenje, vezivanje.” Uprkos izazovima, Darko je optimističan u vezi sa prodajom malina i nada se da će tržište biti povoljno.

Svoje proizvode Darko prodaje nakupcima i nije se fokusirao na reklamiranje. “Zdrav proizvod je lako prodati,” kaže on, naglašavajući da su kupci uvijek oduševljeni kvalitetom njegovih jagoda i malina.

Darko ima poruku za sve mlade ljude koji žele da se bave ovim poslom: “Bavite se poslovima koje volite i posvetite se tome.” Njegova priča je inspirativna poruka o tome kako se trud i posvećenost mogu pretvoriti u uspjeh, čak i u izazovnim vremenima.

Priča o Darku Obradoviću je primjer kako se, uz mnogo rada i posvećenosti, može postići uspjeh u poljoprivredi. On pokazuje da se i u malim sredinama može pronaći prilika za dobar i isplativ posao, što može biti inspiracija mnogima da slijede svoje snove i ostvare uspjeh u onome što vole.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Mask upozorio Apple zbog ChatGPT-a: Odustanite!

Milijarder Elon Musk (Ilon Mask) zaprijetio je zabranom Appleovih uređaja u svojim firmama ako Apple …