boka

SDT blokirao trgovinu akcijama „Vektra Boke”

Trgovanje akcijama kompanije “Vektra Boka” na Montenegro berzi blokirano je do 30. juna ove godine na zahtjev Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije, a u sklopu istrage koju vodi Specijalno državno tužilaštvo protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i Milića Popovića, saznaju “Vijesti”.

Na sajtu berze je objavljeno da im je ovaj ektor 27. maja zatražio da privremeno blokiraju trgovinu akcijama “Vektra Boka” na tri dana. Kako je blokada po tom zahtjevu isticala 30. maja, ovaj Sektor je 29. maja uputio Berzi novi zahtjev kojim je tražio obustavu trgovanja na 30 dana, što je Berza juče prihvatila i objavila odluku o privremenoj obustavi. Mogućnost blokiranja trgovine akcijama predviđena je Pravilima Montenegro berze.

Prema informacijama “Vijesti”, zabrana trgovine akcijama je zatražena i da bi se spriječile moguće malverzacije sa njihovom vrijednošću kao i da bi se zaštitila ta imovina koja u nastavku postupka može biti i oduzeta Brkovićima.

Dva dana prije prvog zahtjeva za blokadu trgovine, akcije “Vektra Boka” su u jednom danu imale rast od 50 odsto, sa deset na 15 centi po akciji, zahvaljujući trgovini od svega 25 akcija. Prije toga, 9. maja akcije ove kompanije imale su rast od 150 odsto, kada je njihove vrijednost povećana sa četiri na deset centi.

Takođe, početkom aprila ove godine hercegnovska firma “Ellena group” je 33 odsto akcija “Vektra Boke” (8,7 miliona akcija) kupila po cijene od četiri centa, odnosno za ukupan paket je platila 350 hiljada eura. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od Brkovićeve firme “Vektra Investments” zbog duga, a prodaja ne berzi je bila organizovana putem aukcije.

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, početkom januara ove godine predalo optužnicu protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave kompanije Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

“U postupku koji je prethodio podizanju optužnice, na nivou osnovane sumnje, je utvrđeno da su okrivljeni, u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine, prilikom izvršenja plana reorganizacije privrednog društva ‘Vektra Boka”, kao odgovorna lica u privrednom društvu, zloupotrijebili svoja ovlašćenja, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga pravna lica i da su sredstva kojim je društvo raspolagalo u visini od 5.075.346,19 eura koristili protivno njihovoj namjeni i tako grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, a da su okrivljeni D. B., B. B. i B. B. izvršili i pranje dijela novca koji je pribavljen kao protivpravna imovinska korist zloupotrebom ovlašćenja”, saopštio je tada portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …