Riječ autoriteta: Zaustaviti ,,paradajz turizam“, stanovi preskupi za domicilno stanovništvo

Crna Gora bi trebalo da zaustavi masovni ,,paradajz turizam“ i da razvija elitni, poručio je prof. dr Isak Adižes sa panela koji je juče organizovao Ekonomski fakultet u Podgorici, povodom 64. godišnjice od osnivanja.

U izlaganju koje se moglo okarakterisati kao ekonomsko-filozofsko, Adižes je ukazao da su ekonomski pokazatelji jedno, ali da je suštinski parametar razvoja kvalitet života građana.

– Potrebno je sačuvati ono što imate, a to je priroda, neka bude najbolja i najčistija i to dobro naplatite – poručio je Adižes donosiocima odluka, uključivši se u panel putem video-linka.

Govoreći o zdravlju, kao suštinskoj vrijednosti života pojedinca, Adižes je rekao da ni preduzeća, sistem, pa i cijela država ne mogu biti uspješni ako nijesu zdravi.

– Kada ima zdravlja, uspjesi su dugoročni, a kada nema, uspjeh može doći, ali kratkoročno – poručio je.

Ocijenio je da se u Crnoj Gori ne vodi politika u integrativnom smislu, odnosno forsira se turizam, a investira se, uglavnom, u nekretnine. Problematizovao je masovnu izgradnju, posebno na Primorju, dodajući da infrastruktura ne može da prati taj sistem kako bi funkcionisao. Ukazao je da stranci koji kupe stan dolaze jednom godišnje, pa se grad ne može finansirati jer većina stanovnika nije tu. Uz to, zbog masovne kupovine stanova ljudi iz inostranstva, cijene su skočile i mještani ih sebi ne mogu priuštiti.

– S jedne strane, ekonomski pokazatelji su odlični, hoteli su puni, ali sa druge strane, što to vrijedi kad omladina odlazi iz države – pita Adižes.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …