Preporuke milijardera za efikasan sastanak: Jeff Bezos ima pravilo “dvije pizze”

Milijarderi su nemilosrdni prema svojem vremenu, a među njima su oni koji vode tehnološke kompanije. I oni su primorani na to uprkos tome što sastanci kao takvi imaju reputaciju kao nešto zbog čega se gubi vrijeme i novac.

Jeff Bezos

Sastanci koje vodi suosnivač Amazona Jeff Bezos počinju tako što se razmatra izvještaj u kojem su sadržane najvažnije informacije za taj sastanak. Izvještaj na šest strana sačinjava zaposlenik, a to može trajati dvije sedmice. Nakon polusatnog čitanja izvještaja u tišini, prisutni imaju priliku da postavljaju pitanja i započnu diskusiju.

“Volim jasan izvještaj i neuredan sastanak”, poručio je Bezos u podcastu s Lex Fridmanom u decembru prošle godine.

Smatra da se čitanjem u tišini omogućava zaposlenicima da pripreme svoje misli i postavljaju produktivnija pitanja. Ukazao je da mu se ne sviđaju prezentacije jer smatra da se njima može sakriti “traljavo razmišljanje”.

Osvrnuo se i na pravilo “dvije pizze” koje podrazumijeva da se ako dvije pizze nisu dovoljne da se nahrani svi prisutni na sastanku, onda ima previše ljudi.

Bill Gates

Bivši potpredsjednik Odjela za ljudske resurse u Microsoftu Chris Williams je izjavio da je suosnivač Microsofta Bill Gates sastanke koristio za ispitivanje. Inače je Williams blisko sarađivao s Gatesom osam godina.

Naglasio je da nikada neće zaboraviti svoj prvi sastanak s Gatesom 1992. godine. To se desilo kada je Microsoft kupio kompaniju u kojoj je Williams radio. Naime, Gates je na sastanku želio saznati zašto jedan od proizvoda konkurenta brže radi od Microsoftovog proizvoda.

Williams se prisjetio da je Gates zasuo programera “rafalnom paljbom” i “detaljnim pitanjima”. Za Gatesa je naveo da je uvijek bio radoznao, da je uvijek želio da razumije i da je uvijek tražio više detalja. Prema njegovim riječima, kako je Gates stario, strast za detaljima nikada nije nestala, samo što je metode ublažio.

Steve Jobs

Ken Segall, koji je bio kreativni direktor u Appleu, blisko je sarađivao sa suosnivačem Applea Steveom Jobsom. Prisjetio se da je Jobs bio pedantan u održavanju malih sastanaka.

Nakon što je Jobs preminuo 2011., Segall je napisao knjigu o Appleovoj radnoj kulturi “Insanely Simple”. Između ostalog, u toj knjizi je opisao kako je Jobs jednom primijetio da se neko novi pridružio sedmičnom sastanku.

“Prestao je biti opušten. Oči su mu bile fokusirane na jednu stvar koja nije izgledala kako treba. Gledajući u Lorrie, rekao je: ‘Ko si ti'”, naveo je Segall.

Nakon što je objasnila ko je i da radi na marketinškim projektima, Jobs je kazao: “Lorrie, mislim da nam ne trebaš na ovom sastanku. Hvala”.

Eric Schmidt

Bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt je jednom prilikom konstatovao da su za sastanke potrebni lideri za donošenje odluka. Schmidt je 2014. objavio knjigu “Kako Google funkcioniše (How Google Works)” koju je napisao s Googleovim bivšim potpredsjednikom za razvoj proizvoda Jonathanom Rosebergom.

U knjizi je navedeno da je na svakom sastanku morao biti neko ko će imati konačnu riječ. Naveli su i to da kada kompanije imaju sastanke na kojima su svi prisutni jednaki, onda postoji rizik od kompromisa umjesto da se pronađe jasno rješenje. Ukazali su da osoba s konačnom riječi treba odrediti svrhu i strukturu sastanka te sumirati odluke i zadatke za radnike, piše Business Insider.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …