Preduzeće “Sveti Stefan hoteli” u teškoj situaciji: Statis godinu ne plaća kiriju, duguje preko 1,3 miliona

Zakupac hotela na Svetom Stefanu, firma “Adrijatik propertis”, nije platio četiri kirije preduzeću “Sveti Stefan hoteli”, potvrdio je “Danu” izvršni direktor tog državnog preduzeća Nikola Plamenac.

On nam je kazao da im je “Adrijatik propertis” poslednju kiriju za drugi kvartal prošle godine platio prije skoro godinu dana.

– Nisu nam platili kiriju za treći i četvrti kvartal prošle godine, kao ni kiriju za prvi i drugi kvartal ove godine. Kiriju za dva kvartala prošle godine platili su tek u avgustu, tako da nam duguju kiriju za punih godinu dana – rekao je Plamenac za “Dan”.

On je istakao da “Adrijatik propertisu” izdaju fakture sa PDV-om, te da kirija za kvartal iznosi oko 380 hiljada eura, ali da zakupac ne priznaje trošak PDV-a, odnosno smatra da po ugovoru ne treba da plaća PDV, pa je lani uplatio po 320 hiljada eura za prvu i drugu kiriju. Prema ugovoru, godišnja kirija za zakup Svetog Stefana i vile “Miločer” je 1,12 miliona, dok je sa PDV-om taj iznos 1,345 miliona eura.

Pred sudovima u Crnoj Gori u toku je spor oko toga da li zakupac preduzeću “Sveti Stefan hoteli” treba da plaća PDV ili ne, ali se u tom sporu još nije krenulo sa odlukom o suštini spora, već se odlučuje o nadležnosti sudova. Tačnije, zakupac smatra da o tome treba da se odlučuje preko arbitraže, dok državno preduzeće smatra da o tome može odlučiti Privredni sud. Trenutno je postupak pred Vrhovnim sudom.

– Uvijek kada pošaljemo fakturu sa PDV-om, “Adrijatik” odgovara šablonski da osporava obračun PDV-a i da će platiti nesporni dio obaveza, s tim što ni to nisu plaćali četiri kvartala. Imali smo početkom prošle godine kontrolu Poreske uprave (PU), koja nam je utvrdila obavezu da obračunavamo kiriju sa PDV-om. Takođe, PU nam je obračunala obavezu PDV-a za unazad pet godina, koji smo morali da platimo. U pitanju je nekoliko stotina hiljada eura. I na svaku novu fakturu mi plaćamo PDV i ako je ne naplatimo od zakupca – kazao je Plamenac.

Stežu troškove, plaćaju poreze, kirija jedini izvor prihoda

Plamenac je istakao da je za “Sveti Stefan hotele” kirija jedini izvor prihoda.

– Da ne plaćaju ništa, a da mi idemo u minus to ne može. Non-stop stežemo troškove i plaćamo poreze. Preduzeće će biti likvidno još nekoliko mjeseci ukoliko ne dođe do novih uplata. Za sve subjekte bi bilo najbolje da se Vlada i zakupac dogovore i da se nastavi sa normalnim poslovanjem – izjavio je Plamenac.

“Adrijatik propertis” plaća kiriju i HTP “Miločeru”, za hotel “Kraljičina plaža”, a i tamo je ista situacija, ako ne i gora. Tom preduzeću “Adrijatik” plaća manju kiriju, a obaveze firme su veće nego kod “Sveti Stefan hotela”. Zbog toga je ta firma nesolventna duže vrijeme.

Od PU su tražili da izvrši kontrolu “Adrijatik propertisa”, kako bi se i preko tog organa utvrdilo i potvrdilo da imaju obavezu plaćanja PDV-a.

– Vjerovatno bi se “Adrijatik” žalio i na rješenje PU, ali bi se na kraju preko nadležih institucija utvrdilo da li imaju ili nemaju obavezu plaćanja PDV-a. Ako su oni u pravu, mi bismo odmah promijenili odluku skupštine akcionara i ne bismo išli na arbitražu – istakao je Plamenac.

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …