Luka preuzeta, počele pripreme za liniju Budva – Dubrovnik

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom operativno je juče preuzelo Luku Budva, nakon čega je praktično poslije 20 godina ta gradska marina ponovo vraćena pod kontrolu države.

Kako je “Vijestima” rečeno u Morskom dobru, odmah su počeli sa uređenjem Luke kako bi bila spremna do 29. juna, kada startuje brodska linija Budva-Dubrovnik.

Ta brodska linija biće aktivna u periodu ljetnje turističke sezone, zaključno sa 1. oktobrom, a planirano plovilo je kapaciteta do 250 putnika. Treba očekivati da karta u jednom smjeru košta 55, a povratna 69 eura, dok će vrijeme trajanja plovidbe iznositi oko dva sata.

Iz Morskog dobra su kazali da će samo od ove brodske linije prihodovati više sredstava nego što je bivši zakupac plaćao za čitavu Luku Budva.

“S obzirom na to da Javno preduzeće nije profitabilna firma, to će sva sredstva koja se prihoduju reinvestirati u Luku Budva, kako u proširenje kapaciteta, tako i u povećanje kvaliteta infrastrukture i usluga. Kako smo zaokružili uspješnu priču sa trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, to smo sigurni da ćemo i ovaj projekat realizovati na zadovoljstvo svih građana, u zadatim rokovima”, naveli su ranije iz preduzeća.

Već juče je počelo sa uređenjem prostora u dijelu Luke koji je u dogovoru sa budućim operaterom, kompanijom “Kompas”, preciziran za ukrcaj i iskrcaj putnika.

Radnici doskorašnjeg korisnika Luke Budve, kompanije “Dukley Marina” moći će da nastave rad, jer kako je “Vijestima” rečeno u Morskom dobru, njima će tokom naredne sedmice biti ponuđeno da postanu radnici tog javnog preduzeća.

Takođe, Javno preduzeće kako je “Vijestima” rečeno, uporedo će izmijeniti plan korišćenja sredstava koja će iz kase Morskog dobra biti opredijeljena za investiranje u proširenje kapaciteta Luke, sa ciljem povećanja komunalnih vezova.

Nakon što je Vlada na telefonskoj sjednici 20. maja usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, 23. maja u Budvi je upriličena svečana primopredaja.

Direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj tada je obećao da će Luka Budva biti proširena, a ribari dobiti besplatne vezove.

“Od sada, Luka Budva je pod upravom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Time smo još jednom ispunili naše obećanje dato 2021. godine – vraćanje državnih resursa u državnu nadležnost i za dobro građana Crne Gore. Nakon trajektne linije Kamenari-Lepetane i plaže “Vektra Boke”, Luka Budva je konačno vraćena onima kojima pripada – građanima Crne Gore”, istakao je Mikijelj.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …