Značajna finansijska podrška za povećanje energetske efikasnosti u turističkom sektoru

Crna Gora je pokrenula ambiciozan program podrške namenjen poboljšanju energetske efikasnosti u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu. Uz podršku Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Ministarstva energetike i rudarstva, program je usmjeren na smanjenje energetske potrošnje i troškova, uz istovremeno poboljšanje kvaliteta usluga i smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Program, podržan od strane Evropske komisije sa 3,5 miliona eura iz paketa direktne budžetske podrške za prevazilaženje energetske krize, omogućiće ugostiteljskim objektima u domaćinstvima i seoskim domaćinstvima da primene mere za poboljšanje energetske efikasnosti, kao što su ugradnja termoizolacije, modernizacija sistema grejanja i korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Ovaj program nije samo finansijska podrška našim građanima koji pružaju ugostiteljske usluge, već i značajan korak ka održivom razvoju turističkog sektora”, izjavio je ministar turizma. “Poboljšanjem energetske efikasnosti u sektoru turizma, ne samo da smanjujemo ekološki otisak, već i povećavamo konkurentnost naše turističke ponude.”

Program predviđa dodjelu bespovratnih sredstava za pokrivanje dijela troškova investicija u energetsku efikasnost, sa maksimalnim iznosom do 20,000 eura po objektu, zavisno od vrste i obima projekta. Korisnici programa mogu aplicirati za sredstva putem javnog poziva objavljenog od strane Eko-fonda, koji je zadužen za implementaciju programa.

Eko-fond će, uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), nadzirati sprovođenje mjera i usmjeravati sredstva tamo gdje će imati najveći uticaj na smanjenje energetske potrošnje i poboljšanje energetske efikasnosti.

Očekivani rezultati programa uključuju značajno smanjenje godišnje potrošnje energije u sektoru turizma, smanjenje troškova za energiju za korisnike programa, kao i opšte poboljšanje energetskih karakteristika ugostiteljskih objekata. Osim toga, program će doprinijeti većem korišćenju obnovljivih izvora energije, što je u skladu sa nacionalnim ciljevima o održivom razvoju i dekarbonizaciji.

Kroz ovaj program, Crna Gora stavlja naglasak na zelenu ekonomiju i održivi razvoj, te se postavlja kao primer dobre prakse u regionu u pogledu integracije energetske efikasnosti u turistički sektor.

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …