Hajdana Kostić: Umjetnost koja pretače životne trenutke u vječne poruke

Izložba poznate crnogorske slikarke Hajdane Kostić biće otvorena sjutra u Hotelu One&Onlu u Portonovom…

Hajdana Kostić, poznata kao Hajdi, crnogorska slikarka i diplomirana grafička dizajnerka, postala je prepoznatljivo ime u svijetu savremene umjetnosti zahvaljujući svojoj jedinstvenoj sposobnosti da kroz svoje radove prenese duboke životne poruke. Njene slike, koje krase privatne kolekcije poznatih ličnosti kao što su Džon Malkovič i članovi bendova Morcheeba i Guano Apes, odlikuje spoj vibrantnosti boja i filozofskog pristupa koji oslikava kako ljepote tako i zamke ljudskog postojanja.

Njena najnovija serija radova, “Ljepota života”, predstavljena je kao ciklus slika koji istražuje bogatstvo svakodnevnih trenutaka i duhovne dubine koje oni kriju. Kostić kroz svoje slike prikazuje kako jednostavni momenti mogu biti transformisani u iskustva bliska vječnosti, inspirisana učenjima zen majstora iz Japana. Međutim, ona ne zazire ni od prikazivanja mračnijih aspekata života, upozoravajući na opasnosti koje hedonizam može donijeti.

Svojim radom Hajdi je osvojila brojne nagrade, među kojima se ističe nacionalna pobjeda na Red Bull Doodle Art takmičenju 2023. godine. Takođe je bila govornica na TEDx Podgorica događaju iste godine, gdje je dijelila svoja razmišljanja o umjetnosti i kreativnosti. Pored toga, njeni radovi su objavljivani na društvenim mrežama prestižnih institucija kao što su Univerzitet Oksford i časopis Original fondacije Novak Đoković.

Hajdi je takođe poznata po svom doprinosu zajednici kroz brojne dobrotvorne izložbe koje su pomogle pojedincima, ratom pogođenim ljudima i Psihijatrijskoj klinici u Podgorici. Organizovala je umjetničke radionice koje su omogućile ljudima da istraže svoju kreativnost, te promoviše umjetnost kao sredstvo za poboljšanje kvaliteta života i zajednice.

Pored uspješne umjetničke karijere, Hajdi, kako sama kaže, sarađuje sa luksuznim hotelom u Londonu na opremanju njihovih prostora njenim ilustracijama, dodatno potvrđujući njen uticaj u svijetu dizajna i visoke umjetnosti. Njena sposobnost da svoje vizije prenese u različite medije i kontekste čini je jednom od najtraženijih umjetnica današnjice.

Hajdi je umjetnica čija djela nastavljaju da inspirišu i provociraju, pozivajući posmatrače da dublje razmisle o svijetu oko sebe i pronađu ljepotu u svakom trenutku života.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …