Donald Tramp proglašen krivim po svim tačkama optužnice, prijeti mu četiri godine zatvora

Donald Trump je postao prvi američki predsjednik je osuđen za zločin u četvrtak kada ga je njujorška porota proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplatu za utišavanje porno zvijezde uoči izbora 2016. godine.

Nakon dvodnevnog vijećanja, 12-člana porota je objavila da je proglasila Trumpa krivim po sve 34 tačke s kojima se suočio. Za svaku presudu bila je potrebna jednoglasnost.

Presuda gura Sjedinjene Države u neistraženu teritoriju uoči predsjedničkih izbora, kada će Trump, republikanski kandidat, pokušati da povrati Bijelu kuću od demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Trump, 77, negirao je optužbe i očekivalo se da će uložiti žalbu.

Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako drugi osuđeni za to krivično djelo često dobijaju kraće kazne, novčane ili uslovne kazne. Zatvor ga ne bi spriječio u kampanji ili preuzimanju dužnosti ako bi pobijedio.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Trump i Biden (81) u teškoj utrci, a ankete su pokazale da bi osuđujuća presuda mogla koštati Trumpa određene podrške nezavisnih i republikanskih glasača.

Kasno u toku dana, sudija Juan Merchan, koji je nadgledao slučaj, okupio je advokate obje strane zajedno sa Trumpom u 16:15. (2015 GMT) da im kaže da planira da raspusti porotu za taj dan u 4:30. Zatim je napustio klupu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …