ČARAPIĆ: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi, ako je to uslov opozicije

Da bi se u Crnoj Gori nastavili zdravi demokratski procesi neophodno je da Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa i Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu nastave svoj rad i isti okončaju u skladu sa zadatim ciljevima, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić. Da bi se došlo do progresa po pitanjima popisa i izborne reforme, neophodno je, kaže, da partije pokažu isti onaj kapacitet za konstruktivnost koja je postojala na početku ovih procesa.

“Tako, u kontekstu popisa neophodno je da se bez odlaganja kompletira komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva, kako bi se u cjelosti ispoštovao sporazum i kako bi što prije došli do relevantnih podataka od značaja za svaki dalji društveni proces”, poručio je Čarapić. 

S druge strane, poručuje da je neophodno prekinuti blokadu rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i u tom pravcu predložio Vladi da stavi van snage odluku o uvođenju odbora povjerenika u Šavniku, “ukoliko je to uslov opozicije za dalji nastavak rada odbora.”

“Ova odluka se svakako ne primjenjuje a nakon što Predsjednik nije raspisao izbore po stupanju na snagu iste, smatram da je i izgubila svoj smisao. Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu mora da bude funkcionalan jer je to preduslov za dalje EU integracije, a problem Šavnika se lako može riješiti ukoliko politički subjekti pokažu više hrabrosti i naprave pošteni politički dogovor o izlasku iz ove krize”, kazao je on. 

Poručuje da građani ne smiju biti taoci političkih dogmi, a opozicija i vlast moraju da se dogovaraju o pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

“Vrijeme je da se vratimo u okvire zdravog političkog djelovanja jer samo tako možemo da dodajemo novu vrijednost našem društvu”, zaključuje Čarapić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …