EU obavlja posljednje pripreme: Pečatiranje pasoša polako odlazi u prošlost

Zahvaljujući novom sistemu za aplikaciju putovanja u šengensko područje (ETIAS) i sistemu registracije putnika u EU (EES), pečatiranje vaših pasoša na granici EU postaje prošlost.

Od oktobra ove godine na granici između Francuske i Velike Britanije počinje primjena EES-a, što znači da se više neće pečatirati pasoši na ovoj granici, a nakon toga će se ovaj sistem primijeniti i na ostale granice šengenskog područja. To, takođe, znači da će i nsši građani uskoro u EU ulaziti bez pečatiranja pasoša. Umjesto toga, građani će prilikom ulaska u Šengen, recimo na kopnenoj granici između BiH i Hrvatske, ili na aerodromu proći kroz skeniranje, kojim će biti zabilježeni njihovi osnovni biometrijski podaci, u konkretnom slučaju otisci prstiju.

Ovaj sistem je planiran da bude primjenjivan paralelno s ETIAS-om, o kojem smo ranije nekoliko puta pisali. Primjena tog sistema je do sada nekoliko puta odgađana, a prema najsvježijim podacima, primjena će početi za godinu dana. Planirano je da prvih šest mjeseci primjene putnici budu samo upoznavani sa ETIAS-om, narednih šest mjeseci da će prilikom narednog ulaska morati ispuniti formular, odnosno moći će ući samo jednom bez ETIAS-a, nakon čega počinje puna primjena. Riječ je o online formularu koji će putnici kojima ne treba viza, a koji namjeravaju ići u šengensko područje, popuniti nekoliko dana prije putovanja. Biće traženi samo osnovni podaci, poput imena, prezimena, datuma i mjesta rođenja i nekoliko sigurnosnih pitanja, poput boravka u zonama borbenog dejstva i slično.

U najvećem broju slučajeva dobiće pozitivno rješenje u roku od nekoliko minuta. U izuzetnim slučajevima provjera bi mogla trajati nekoliko dana, a vrlo rijetkim situacijama i do mjesec dana. Ukoliko se utvrdi da postoji opasnost za šengensko područje, ulazak u EU će biti odbijen i osoba o kojoj je riječ neće moći ući čak i da posjeduje validnu vizu. ETIAS potvrda će važiti tri godine ili do isteka važenja pasoša, a koštaće sedam evra. Kao i do sada, putnik će imati pravo da u šengenskom području turistički boravi do 90 dana u periodu od šest mjeseci. Takođe, kao i do sada, osoba u pitanju neće imati dozvolu za rad.

ETIAS bi, uz korištenje EES-a, trebalo da ubrza prelazak granice, jer granični policajci neće morati obavljati procjenu na licu mjesta da li osobi u pitanju treba odbiti ulazak u EU. Prilikom dolaska na granicu policajac će već imati sve podatke u ETIAS-u, a EES će uporediti biometrijske podatke, ako su oni već ranije uskladišteni u sistemu. Bez važećeg ETIAS-a nećete se moći ukrcati u avion, autobus ili drugo prevozno sredstvo koje putuje u EU. Recimo, važenje vašeg ETIAS-a će u autobusu provjeravati vozač, a na aerodromu službenik na šalteru za čekiranje.

ETIAS i EES će imati i još jednu prednost, koja se odnosi na lakše praćenje koliko dana vam je ostalo da imate pravo boravka u šengenskom prostoru. Nakon stupanja na snagu EES-a, moći ćete putem interneta ili putem opreme instalirane na graničnom prelazu utvrditi tačan broj dana koji vam je preostao da možete boraviti u šengenskom prostoru. Time će doći kraj zamornom procesu kada službenik na graničnom prelazu listanjem vašeg pasoša računa broj preostalih dana.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …