Zečević za Gradsku: Vlada je na pravom putu, slijede dva bitna poteza

Opšti utisak je da se trenutno stvari kreću u pravom smjeru, jer ne bi imali dobit od 250 miliona eura kod državnih preduuzeća i ne bi imali ovako renomirane eksperte, niti dolazak stranih eksperata, kazao je glavni urednik portala Biznis Montenegro Predrag Zečević.

Dokaz da je Vlada na pravom putu, kako navodi, jeste i činjenica da je u pripremi Zakon o strateškim investicijama.

„Taj zakon će da skrati neke postupke i da obaveže opštine i državne službenike koji su godinama kočili neke investuicije, da to više ne mogu da rade. Promijeniće se i Zakon o eksproprijaciji, gdje niko neće moći da ucjenjuje državu ukoliko je u pitanju strateški projekat“, objašnjava Zečević.

Drugi odgovor države, navodi, biće formiranje arbitražnog suda.

„Arbitražni sud pri privrednoj komori bi imao zadatak da odgovori na neki spor u roku od tri mjeseca, dok do sada, u praksi, imamo slučajeve koji nijesu riješeni ni nakon deset godina. To su potezi Vlade koje očekujemo do ljeta, a koji će biti naročito značajni jer su to bili i zahtjevi stranih investitora“, ističe Zečević.

Veliki investitori, podsjeća, očekuju od Crne Gore i predvidiv poreski sistem.

„Nije važno koliko će biti porez na dobit, jer smo do sada sa najmanjim porezom u regionu privlačili špekulativni kapital. Treba podići porez na 15-20 odsto, ali da dovedemo renomirane investitore koji će imati pravnu sigurnost „, poručuje Zečević.

Gradska

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …