Svetac otvaraju na tri mjeseca?

Zakupac grad-hotela “Sveti Stefan” i Vile “Miločer”, kompanija “Adriatic properties” prihvatila je predlog Vlade da na tri mjeseca stave u stanje mirovanja arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu i da za to vrijeme otvori elitno ljetovalište.

Dogovor je, kako je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora, da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Iako je zakupac odmah prihvatio predlog Vlade, te je kao rok određen 30. maj da zajedno obavijeste Arbitražu da se na tri mjeseca postupak stopira, na poruke zakupca, kako je “Vijestima” rečeno, iz Vlade nema odgovora.

Ukoliko rok bude probijen, odnosno ukoliko do 30. maja ne obavijeste Arbitražu, postupak neće moći da bude stavljen u mirovanje, što bi ujedno značilo da će katanac na popularnom Svecu biti i četvrto ljeto.

Zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon pune tri godine, napokon bi primio prve goste i radio u punom kapacitetu.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na ulazu u “Sveti Stefan” bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo, ali samo za posjetioce.

Potez Vlade čekaju dvije strane – zakupac grad hotela “Sveti Stefan”, Vile “Miločer”, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa “Kraljičina plaža”, kompanija “Adriatic properties”, koja je spremna na dogovor i pred Arbitražnim sudom u Londonu, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama. Na drugoj strani, Vladino Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer” i kompanija u većinskom vlasništvu države “Sveti Stefan hoteli” takođe čeka da Vlada reaguje jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni euro za zakup najvrednijeg dijela obale.

HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli” u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem “Sveti Stefan – Miločer”, dužni su da plate 600 hiljada funti “Adriatic propertiesu”, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom vodi se spor koji je “Adriatic properties” pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …