lots of euro bills on the table

Rekordno zaduženje građana: U martu uzeto 76,7 miliona eura kredita

Crnogorski građani su u martu ove godine uzeli kredite u vrijednosti od 76,7 miliona eura, što predstavlja najveći mjesečni iznos do sada, prema podacima Centralne banke. Prethodni rekord iznosio je 68,5 miliona eura, a postavljen je u februaru.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ističe za Pobjedu da je ovo rezultat vještačkog povećanja plata i penzija, što dodatno opterećuje ekonomiju, te dodaje i da smo potrošačko društvo. Mulešković ističe da crnogorska ekonomija ne bilježi značajan rast, dok potrošnja raste, što vodi ka inflaciji i potencijalnim problemima.

On apeluje na Vladu da razvije sveobuhvatnu strategiju za stabilizaciju ekonomije, jačanje produktivnosti i borbu protiv neformalne ekonomije, kako bi se osigurala dugoročna održivost i rast.

Realna ekonomija ne raste

– Povećanje minimalne penzije rezultiralo je povećanjem kredita penzionera. To se desilo i kada je povećana minimalna zarada, što implicira da većina građana sa realnim primanjima ne može da finansira svoje potrebe – kaže Mulešković, naglašavajući da realna ekonomija ne bilježi značajniji rast, a potrošnja građana raste.

– To nam govori da je došlo do vještačkog povećanja plata i penzija, pa u skladu sa tim imamo i veliku inflaciju. Nadam se da će se ovaj trend zaustaviti i da ćemo se vratiti na realno i održivo planiranje kako ekonomije tako i realnih finansija jer ovakav model potrošačkog društva ne može da daje dugoročne rezultate. Veoma brzo možemo ući u problem ukoliko dođe do pada potrošnje. Definitivno sa lošom zimskom sezonom, odlivom stranaca koji napuštaju Crnu Goru jasno je da možemo da očekujemo pad potrošnje – tvrdi Mulešković, dodajući i da mnoge kompanije pokazuju negativne rezultate u prvom kvartalu ove godine, što je još jedan od signala za Vladu da nešto uradi za poboljšanje poslovnog ambijenta i unapređenje poslovanja.

Strategija

– Vlada mora da kreira sveobuhvatnu strategiju upravljanja ekonomijom, jer je to jedini način da zaista odgovorimo gdje vidimo crnogorsku ekonomiju za duži period. Mora se što prije raditi na jačanju produktivnosti i stvaranju dodatnih vrijednosti u realnoj ekonomiji, kao i stabilizovati trend rasta državne potrošnje, koju finansira privreda, a koja ne bilježi veliki rast – poručuje Mulešković.

Prema njegovim riječima, moraju se donijeti stimulativne mjere za sektore koji bi trebalo da budu dominantni u narednom periodu, kao što je turizam, poljoprivreda, IT i energetika i da se na taj način stimuliše otvaranje novih radnih mjesta.

– Tako bi se širila baza poreskih obveznika i jačale javne finansije – poručuje Mulešković i dodaje da se Vlada mora boriti protiv neformalne ekonomije, ukoliko želi dobar poslovni ambijent i stabilne javne finansije.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …