Mujović: Rudnika Brskovo neće biti, Vlada će raskinuti ugovor sa kompanijom “Tara resources”

Vlada će raskinuti ugovor za kompanijom “Tara resources” o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo kod Mojkovca – saopštio je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović.

On je, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, kazao da je detektovano kršenje ugovora od koncesionara.

–  Obavijestili smo koncesionara i dali rok da ispravi uočene nedostatke i upoznali ga sa konsekvencama ako ne uradi korekcije. Nismo dobili odgovor od “Tara Resources”-a, pa su se stekli uslovi da jednostrano raskinemo ugovor i pokrenemo naplatu bankarske garancije. Na ovaj način stavljamo tačku na proces koji traje od 2010. i okončavamo agoniju Mojkovčana. Kao Vlada smo pokazali odgovoran stav, a očekivanja građana izdigli na pijedestal, kao i njihovo zdravlje, a kompaniji pružili fer uslove da odagna naše sumnje – istakao je Mujović.

Prema njegovim riječima investicije i investititori su dobrodošli u Crnu Goru, ali za one koji poštuju zakone ove države.

– Naše je da im obezbijedimo najbolje uslove i vladavinu prava. Problem sa kompanijom “Tara Resources” je bila njihova studija izvodljivsti koja je u dva navrata dostavljena, ali su se oba puta kosila sa zakonima Crne Gore – naveo je Mujović.

On je dodao da koncesionar ima pravo na žalbu i arbitražu.

– Spremni smo na sve opcije, pravda je na našoj strani i sudska praksa – kazao je Mujović.

Upitan kolika bi mogla biti šteta po budžet zbog raskida ugovora odgovara da je nemoguće procijeniti.

– Tu su apetiti vrlo različiti. Smatram da možemo mirno spavati – ocijenio je Mujović.

Na pitanje kako je moguće da se traži novi partner za Željezaru u Nikšiću, ako se zna da je država dala više od šest miliona eura za pokretanje proizvodnje, Mujović je rekao da je “ta nedozvoljena državna pomoć bio spor koji je dugo trajao”.

– Pretpostavljam da su ljudi koji su raspisali poziv upoznati sa njim, te da je traženje investitora kojima će biti dat u zakup čeličana i kovačnica biti opravdano – naveo je Mujović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …