Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta dugu 14 kilometara

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između pojasa Gaze i Egipta, saopćilo je u srijedu vojska te zemlje, dajući Izraelu efektivnu vlast nad cijelom kopnenom granicom palestinske teritorije.

Izrael je također nastavio smrtonosne napade na Rafah u južnoj Gazi uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad, u koji se ranije sklonila polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Na televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage preuzele “operativnu” kontrolu nad “filadelfijskim koridorom”, koristeći kodni naziv izraelske vojske za koridor dug 14 kilometara duž jedine granice Pojasa Gaze sa Egiptom.

“Koridor Filadelfija služio je kao linija ‘kisika’ za Hamas, koji je redovno koristio za krijumčarenje oružja u područje pojasa Gaze”, rekao je Hagari.

Hagari nije naveo na šta se odnosi “operativna” kontrola, ali je izraelski vojni zvaničnik ranije rekao da su izraelske “čizme na zemlji” duž dijelova koridora.

Granica s Egiptom duž južnog ruba bila je jedina kopnena granica Pojasa Gaze koju Izrael nije direktno kontrolisao. Ranije u srijedu, Izrael je poslao tenkove u napade na Rafah.

Oni su u utorak prvi put ušli u srce Rafaha uprkos naredbi najvišeg suda Ujedinjenih nacija da se odmah zaustavi napad na grad.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …