Istraživanje pokazalo da bi uvođenje novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno uticalo na poslovanje u turizmu

PKCG-Neophodna siinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

Izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno bi uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja.

Istraživanje, sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori ukazuje da više od polovine ispitanika (59 odsto) vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

Rezultati ispitivanja pokazuju uvjerenje među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata da bi dodatna zabrana korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru navela ljude da djelimično ili u potpunosti krše ovu zabranu (55%), dok nemali broj njih misli i da bi dodatne zabrane navele korisnike alternativa da se vrate upotrebi cigareta (47%).

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru priprema za turističku sezonu pokazuje veliku zabrinutost među ugostiteljima da bi nova ograničenja opteretila poslovanje u turizmu, ali i nepovoljno uticala na svijest pušača pa samim tim i na zaštitu javnog zdravlja, te se očekuje sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

Govoreći o efektima aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je usvojen 2019. godine, ispitani ugostitelji smatraju da su njegove odredbe uglavnom zadovoljavajuće (80%), jer je jasno definisao način na koji se duvanski proizvodi i novi proizvodi na bazi duvana i nikotina koriste u zatvorenom prostoru.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja 2024. u 18 gradova i opština u Crnoj Gori,  među 300 vlasnika i menadžera  koji raspolažu ugostiteljskim objektima površine od 50 do 200 kvadratnih metara.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …