Inspektori SPO „zapečatili“ pet stanova Bemaksa

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su nakon šest dana okončali pretrese neuseljenih i nepotpuno opremljenih stanova u zgradi u Master kvartu, koji su u vlasništvu kompanije „Bemaks“, a u istrazi specijalnog tužioca Miloša Šoškića, koja se, prema naredbi za pretres, odnosi na krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, „pranje novca“ i utaja poreza.

Pretresi su juče počeli u 10 časova i okončani su oko 19 sati, a prema informacijama Pobjede, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja zapečatili su pet neuseljenih stanova i saopštili da niko ne smije ulaziti ni u jedan od njih do dobijanja odobrenja od Specijalnog državnog tužilaštva. Razlog zbog čega su inspektori „zapečatili“ stanove – nije poznat.

Inspektori Specijalnog tima kojim rukovodi Predrag Šuković u petak su „okupirali“ ulaz u kojem se nalaze „Bemaksovi“ stanovi, ali su tada stigli bez naredbe sudije za istrage i nakon što su advokati kompanije ukazali da bi to bilo kršenje zakona, odustali su od te „akcije“. Uniformisana policija je tokom noći „čuvala“ ulaz u kojima se nalaze ,,Bemaksovi“ stanovi, sve do subote popodne dok nijesu stigli službenici SPO sa naredbom za pretres. Pauzu su napravili u neđelju, a nastavili u poneđeljak, utorak i srijedu kada su oko 19 sati okončali pretrese.

Kako je Pobjeda pisala, pravni zastupnici kompanije „Bemaks“ odbili su da prisustvuju pretresima, kao i da angažuju svoje svjedoke da prate proceduru, jer smatraju da su pretresi nezakoniti.

– U naredbi se ne pominju imena, a krivična djela pranje novca i zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju mogu da počine isključivo fizička lica. To što nema nijednog imena, siguran je znak da su u cijelu akciju krenuli potpuno proizvoljno, iz njima znanih razloga izmišljajući osnov sumnje – kazao je ranije za Pobjedu jedan od advokata kompanije „Bemaks“ Zoran Piperović. On je najavio podnošenje krivične prijave kada budu imali potpune informacije.

Pretresima su prisustvovali i forenzičari, ali advokati kompanije nijesu imali informacije za čim konkretno tragaju i zašto ih je Tužilaštvo angažovalo. Inspektori su se tokom šestodnevne akcije fokusirali na namještaj, ali su i mjerili debljinu zidova, fotografisali prostorije, a tim radnjama prisustvovali su svjedoci – kadeti Policijske akademije.

Kompanija „Bemaks“, njeni vlasnici i partneri na udaru su novih vlasti od decembra 2020. Od tada su najavljivali hapšenja vlasnika „Bemaksa“ Ranka Ubovića i njegovog poslovnog partnera Aleksandra Mijajlovića, provjeravali njihovo poslovanje, optuživali ih za razna krivična djela.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …