Skupocjeni američki F-35 se srušio nakon polijetanja: Avion potpuno izgorio

Pilot američkih vazdušnih snaga povrijeđen je nakon što se katapultirao iz aviona F-35B koji se u utorak srušio u Albuquerqueu u Novom Meksiku.

Avion, koji košta 135 miliona dolara, udario je o zemlju južno od Albuquerque International Sunporta oko 13:50 nakon što je napunio gorivo u zračnoj bazi Kirtland, prema KOB4 .

Pilot, jedina osoba u avionu, sigurno se katapultirao i prebačen je u bolnicu Univerziteta New Mexico u stabilnom stanju, prema gradskoj vatrogasnoj službi i vojnim dužnosnicima.

Avion je letio iz pogona Lockheed Martina u mornaričkoj zračnoj rezervnoj stanici u Fort Worthu u Teksasu do baze zračnih snaga Edwards u Kaliforniji kada se srušio.

Na fotografijama s mjesta nesreće vidi se spaljena olupina zrakoplova koja gori u polju pokraj ceste. Zračna baza Kirtland vodi istragu o nesreći.

Glasnogovornik baze rekao je za The Post da će više informacija biti objavljeno čim budu dostupne.

Ovo je druga nesreća vojnog zrakoplova u Novom Meksiku u isto toliko mjeseci. U aprilu, F-16 Fighting Falcon – koji je svaki koštao oko 63 miliona dolara – srušio se u udaljenom području u blizini zračne baze Holloman u južnom dijelu države.

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …