Rekordni prihodi: Šverca cigareta gotovo i da nema, državi od akciza 100 miliona

Država je prošle godine od akciza na duvanske proizvode naplatila 100 miliona eura, što je dosadašnji rekord i više nego duplo veća suma u odnosu na 2019. i 2020. godinu, pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja Direkcije za carinski sistem i carinsku politiku Ministarstva finansija za 2023. godinu.

Iz ove Direkcije navode i da se “konačno skoro cjelokupno tržište duvanskih proizvoda vratilo u legalne tokove”.

Državna kasa je u 2019. godini od akciza na duvanske proizvode naplatila 46,3 miliona, u 2020. godini 45,5 miliona eura. U julu 2021. godine tadašnja Vlada i Uprava prihoda i carina, na čijem je čelu bio Aleksandar Damjanović, donijeli su odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar, zbog sumnji da se preko te teritorije obavlja dobro uigrani domaći i međunarodni šverc cigaretama.

Tužilaštvo o švercu iz Slobodne zone vodi više istraga, a prema njihovim sumnjama cigarete su dolazila u ovu zonu a zatim su pravljeni fiktivni papiri da su cigarete namjenjene za druge destinacije, a u stvarnosti su izvoženi u unutrašnjost Crne Gore, ali i u druge zemlje.

Tada je zatvorena i slobodna zona u fabrici Novi duvanski kombinat, koji je bio u vlasništvu firme “BMJ Industries FZ” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Već za 2021. godinu naplata akciza na duvanske proizvode je povećana na 60,4 miliona eura. Mjere na suzbijanju šverca cigareta nastavljene su i u 2022. i 2023. godini.

“Tržište cigareta bilježi oporavak i u 2023. godini, pa je legalnim kanalima prodato 6,7 odsto više cigareta nego u 2022. godini. Time se značajno smanjio efekat crnog tržišta cigareta i konačno se skoro cjelokupno tržište vratilo u legalne tokove. Istovremeno, ukupni prihodi budžeta Crne Gore po osnovu akciza na sve duvanske proizvode u 2023. godini iznosili su 100,23 miliona eura”, navedeno je u izvještaju ove Direkcije.

Sagovornik “Vijesti” iz maloprodaje duvanskih proizvoda kazao je da su akcize za cigarete u odnosu na 2019. godinu povećane za oko 15 odsto, kao i da je za toliko mogla biti veća naplata po tom osnovu. Međutim ukupna naplata akciza na duvanske proizvode povećana je za 120 odsto u 2023. u odnosu na 2019. godinu.

“Na osnovu podataka iz izvještaja, može se procijeniti da je samo zbog suzbijanja crnog tržišta povećan prihod države od akciza za 40 do 45 miliona eura, kao i za još oko deset miliona na ima PDV-a usljed rasta prometa u legalnoj prodaji. Odnosno, odlukom o suzbijanju organizovanog šverca cigareta u protekle dvije i po godine država je dodatno prihodovala preko sto miliona eura, a isto toliko su izgubili organizatori šverca”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Provjerite slična mjesta

“Ničija kuća” u rukama policije

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) juče su započeli pretres objekta poznatog pod nazivom “Ničija kuća” …