Jutarnji list: Moguće hapšenje Đukanovića, Knežević zaštićeni svjedok

Zagrebački Jutarnji list je objavio danas, pozivajući se na dobro obaviještene izvore u Podgorici, da bi narednih dana mogao bi biti uhapšen bivši dugogodišnji predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo, koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo sa nedavno iz Velike Britanije izručenim “biznismenom” Duškom Kneževićem koji je navodno pristao sarađivati i biti “zaštićeni svjedok pokajnik”, piše novinar Juatrnjeg lista Vlado Vurušić.

Naravno, piše on, sve je to pod trostrukim “navodno” i “priča se”, ali Podgorica je mali grad i nešto takvo ne bi bilo nešto neočekivano. Konačno, predstavnici radikalne prosrpsko-proruske opcije Milan Knežević i četnički vojvoda Andrija Mandić, sada na poziciji predsjednika Skupštine, stalno su u predizbornim nastupima obećavali da će “Đukanovića smjestiti iza rešetaka”, a sada kada imaju potpunu vlast u svojim rukama, moguće je da su se odlučili na taj korak.

Podsjetimo da su baš Milan Knežević i Andrija Mandić bili osuđeni zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali presuda nikada nije sprovedena u djelo, a sada se, kada se promijenila vlast, sudski postupak ponavlja. Inače, Milo Đukanović više nema nekakve političku funkciju, izgubio je na predsjedničkim izborima, a napustio je i čelno mjesto Demokratske stranke socijalista (DPS), koja je preko 30 godina bila vodeća struktura uz Crnoj Gori.

Naime, Duško Knežević se i prije izručenja oglašavao u nekim crnogorskim medijima, gdje je poručivao da je sve dokaze koje ima protiv Mila Đukanovića i koje je do sada iznio i prijavio spreman “dati tužilaštvu”. Duško Knežević je dugo bio jedan od “preduzetnika bliskih tadašnjoj vladajućoj garnituri”. Protiv Kneževića se vodi više krivičnih postupaka, a taj bivši direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrebio položaj, kao i za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. No, kako navode crnogorski mediji, Duško Knežević je i prije izručenja poručio da dolazi “u Crnu Goru s plavom torbom, a od njenog sadržaja mnogima neće biti dobro”.

Osim toga, nedavna hapšenja bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji zbog tog trenutačno štrajkuje glađu, zatim Zorana Lazovića, bivšeg visokog funkcionera u crnogorskom MUP-a, te Jelene Perović, direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), znak je da se obruč sve više steže oko samog Mila Đukanovića te da ta nagađanja po Podgorici drže vodu. Stoga se čini da bi Milo Đukanović mogao biti sljedeća meta. A sve to navodno je dirigirano iz Beograda, odnosno iz Kabineta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je definitivno krenuo u “osvajanje Crne Gore”, a Đukanovićevo zatvaranje i njegova konačna korupcijsko-kriminalna diskreditacija bili bi kruna tog “poduhvata”.

Dan

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …