Bundestag želi da Crna Gora postane dio Evropske unije

Bundestag pruža punu podršku Crnoj Gori da bude prva sljedeća članica Evropske unije, poruka je sa sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednika Odbora za vanjsku politiku njemačkog Parlamenta Mihaela Rota.

U razgovoru je ocinjeneno da je aktuelna Vlada ubrzala integracioni proces, tako da je Crna Gora postala uspješna evropska priča i u tom kontekstu uzor kako se sprovođenje reformi isplati, jer donosi direktne benefite građanima.

Premijer Spajić je istakao da je potpuni prioritet za Vladu da se ispune uslovi za dobijanje IBAR-a.

Bilo je riječi i o situaciji u regionu, a naglašen je napor Crne Gore da promoviše važnost dobrih odnosa na putu ka Evropskoj uniji. Konstatovano je da je proces proširenja najlakši, ali i najizazovniji način da se dođe do mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana.

Zaključeno je da su jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa i medijske slobode ključne za završetak integracija.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Bundestaga je u razgovoru apostrofirao važnost potpune usklađenosti Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, kao potvrde pravog partnerstva i želje Crne Gore da postane dio EU.

Razgovaralo se i o važnosti ekonomske integracije i u tom smislu ocijenjeno da Crna Gora ima potencijal za brz ekonomski razvoj, kako bi u najskorijem roku dostigla nivo pojedinih zemalja Evropske unije.

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …