BILČIK: Crna Gora ima istorijsku šansu da uđe u EU

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik ocijenio je da Crna Gora ima istorijsku šansu za pristupanje EU.

– Sada je odgovornost političke elite u Crnoj Gori da iskoristi priliku i da zaista prevaziđe domaće razlike po određenim pitanjima i shvati da određena pitanja zahtijevaju podršku vladajuće većine i opozicije kako bi zemlja mogla da riješi svoje unutrašnje probleme iznutra – rekao je Bilčik u intervjuu za Pobjedu.

POBJEDA: Rekonstrukcija Vlade je takođe najavljena za jun. Mislite li da je ovo trenutak za rekonstrukciju, posebno sa subjektima iz Demokratskog fronta?

BILČIK: Glavna stvar koju EU želi od Crne Gore je stabilna Vlada koja isporučuje rezultate na EU putu. Ova većina je takođe odgovorna za zakone koji treba da dobiju podršku u parlamentu. Kako će to biti urađeno unutar Crne Gore je u rukama crnogorskih političara, poštujući rezultate izbora. Ono što ja mogu da kažem je da je najbolje za Crnu Goru da ima većinu koja može da nastavi evropski put. Sve ostalo je u rukama crnogorskih političara.

POBJEDA: Da li je većina u kojoj Andrija Mandić vuče konce održiva, stabilna i ona koja može da nastavi evropski put?

BILČIK: Ponavljam, vlada koja je sačinjena od onih koje razumiju da je EU prioritet je vlada koja može zemlju da povede ka EU. I na političarima u zemlji je da to shvate. Neću sada komentarisati spekulacije i lične odluke, poštujem rezultate izbora, a odgovornost političara je da imaju to na umu kada raspravljaju o promjeni Vlade. Ali ta vlada mora da radi ka EU članstvu na pouzdan i predvidiv način. To je ključ.

Zemlje kandidati ne smiju biti žrtve bilateralnih sporova

POBJEDA: Hrvatska je nedavno zaprijetila Crnoj Gori usporavanjem evropskog puta zbog rezolucije o Jasenovcu, koju je takođe predložila ta većina. Može li to da zakomplikuje pregovore uoči najavljenog dobijanja IBAR-a u junu, očekujete li da bi Hrvatska mogla da blokira taj izvještaj?

BILČIK: Nadam se da će Hrvatska kao prijatelj proširenja Balkana, nastaviti to da radi u nadolazećim mjesecima. Moramo naći rješenja kako da riješimo bilateralna pitanja u kontekstu procesa pristupanja. Zemlje kandidati ne smiju biti žrtve bilateralnih sporova. To je ključ za napredak kada je u pitanju proširenje na sve buduće zemlje članice, a ne samo na Crnu Goru.

Govorim na osnovu lekcija koje smo naučili prije više od 20 godina. U Srednjoj Evropi imali smo niz otvorenih bilateralnih pitanja. Česi i Slovaci su se razišli 1993. godine, ali smo svoja otvorena bilateralna pitanja riješili prije nego što smo ušli u Evropsku uniju. Imali smo bilateralnih pitanja sa našim austrijskim partnerima u vezi sa nuklearnom energijom, na primjer, u vezi sa slobodom kretanja ljudi. Ali to smo riješili kao dio procesa pristupanja. Postoje ogromna bilateralna pitanja između Čeha, Poljaka s jedne i Njemačke s druge strane, kako istorijskih tako i praktičnih. Ove zemlje su uspjele da riješe ova pitanja. Hajde da naučimo pozitivnu lekciju proširenja i u ovom slučaju. To bi bio moj odgovor na sve pokušaje da se pokrenu bilateralna pitanja iznad u procesu pridruživanja.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …