Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih podataka tražio da odloži izvršenje rješenja kojim se naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da u roku od sedam dana stavi van funkcije sistem video nadzora javnih površina.

“Navedeno rješenje je sporno po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu”, navodi ministar u izjavi za medije.

Podsjetimo, Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve, jer su kamere povezane na softver za prepoznavanje lica.
Šaranović od AZLP-a očekuje da o njegovom zahtjevu odluči u najkraćem roku.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o pitanju koje je iz domena nacionalne bezbjednosti, te da moramo biti svjesni činjenice da očuvanje stanja opšte bezbjednosti svima nama mora biti prioritet. Vjerujem da Savjet AZLP prilikom donošenja ovog Rješenja nije imao u vidu višestruku važnost postojanja ovog sistema, a naročito sa aspekta opšte bezbjednosti zemlje i svih koji borave u njoj”, navodi Šaranović.

Gašenje sistema, za koji je AZLP 2019. godine dala saglasnost, imalo bi, kako kaže Šaranović, nesagledivo štetne posljedice za sve koji misle dobro Crnoj Gori, a zadovoljni bi bili jedino članovi organizovanih kriminalnih grupa.

“Moja dužnost je bila da upozorim kako Savjet AZLP tako i javnost Crne Gore na nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu koja bi nastupila ukoliko ne bi bila odložena primjena ovog Rješenja. Ukoliko AZLP ne prihvati moj zahtjev sprovođenje kriminalnih aktivnosti bi bilo značajno olakšano, jer bi sistem bezbjednosti ostao bez jednog od važnijih mehanizama u borbi protiv kriminala”, ističe ministar.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …