Rakčević: Podgorica će dobiti veliki Art kvart, uskoro tender za digitalizaciju velike sale KIC-a

Sjednica Skupštine Glavnog grada nastavljena je danas, a odbornici bi trebalo da glasaju o Izvještaju o radu gradonačelnice Olivere Injac koji je juče predstavila.

Partije vlasti najavile su da će podržati Izvještaj gradonačelnice, ali nije poznato kako će se izjasniti odbornici Pokreta za Podgoricu, koji su juče imali niz primjedbi na rad Injac.

Na početku sjednice je utvrđeno da postoji kvorum za nastavak sjednice, a odbornici razmatraju rad ustanova kulture.

Tok sjednice možete pratiti uživo na našem portalu:

Knjižara u Bloku V ima 8 eura prosječni dnevni pazar

Rakčević je govorio i o pazarima gradskih knjižara za vrijeme mandata bivše gradske uprave.

„Pazar u najprometnijoj knjižari, u Ulici slobode bio je u prosjeku 25 eura na dnevnom nivou tokom 2023. Samo za ugovore o djelu smo plaćali pet ili šest puta toliko za ljude koji su tu bili u dvije smjene. Prosječni dnevni pazar knjižare u Bloku V bio je osam eura. Niko ne želi da ukida gradske knjižare, ali želimo da redefinišemo taj odnos. Da vidimo da li trebamo da dodamo još nešto uz knjige ili da pojačamo fond. Ovaj minus niko ne može da pravda“, kazao je Rakčević.

Klikovac je naveo da se u gradskim knjižarama kupuju knjige bez marži, a da se u privatnim knjižarama kupuju sa 30,40 odsto marži.

„Građani treba da znaju da Glavni grad oće da zatvori knjižare jer nijesu isplative. Ni KIC, predstave, gradski saobraćaj… nijesu isplativi, ali moraju da postoje. To će biti najgora odluka Glavnog grada. Treba da afirmišemo sve građane da čitaju“, naveo je Klikovac.

Rakčević je odgovorio Klikovcu da niko ne planira da ukida gradske knjižare.

Rakčević: Uskoro spomenik Blažu Jovanoviću

Skupština je prošlih godina usvojila program podizanja spomen-obilježja, a tim programom je obuhvaćen i spomenik Blažu Jovanoviću. Njegova lokacija je definisana samim programom i nalazi se tik uz most, kazao je zamjenik gradonačelnice, Luka Rakčević, odgovarajući na pitanje Klikovca.

„Sredstva su već budžetirana. Završen je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja samog spomenika i ostalo je da se uradi posljednja aktivnost i raspiše tender za odlivanje samog spomenika na bazi tog rješenja i za postavljanje spomenika“, kazao je Rakčević.

Ističe da je „zastiđe u kakvom se stanju nalazi kuća Blaža Jovanovića“.

„Dugujemo prema tom periodu naše istorije da tu kuću sredimo i da od te kuće napravimo reprezentativan prostor koji bi mogao da bude idealan prostor za muzej grada Titograda. O tome ćemo razgovarati i ovdje“, naveo je Rakčević.

Vešović: Biblioteka konačno pokazala širinu i pluralizam

Imamo situaciju sa Gradskim pozorištem gdje niko nije ometao bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića da završi taj projekat. Imamo njegove izjave da će Gradsko pozorište biti završeno do kraja 2021. godine. Imali smo izjave tokom preuzimanja vlasti gdje je Vuković rekao da bi to bilo završeno za nedjelju ili dvije, a mi imamo i dalje nezavršeno Gradsko pozorište u 2024. godini, kazao je odborinik Prave Crne Gore, Stefan Vešović.

On je poručio Klikovcu da nije principijelan kada je u pitanju gradska Biblioteka.

„Zaboravljate situaciju da do promjene u Biblioteci nijeste mogli da vidite Srbe. Vrata su bila zatvorena za jednog Nevena Milakovića, izvrsnog pisca i pjesnika, rođenog Podgoričanina koji je napisao više pjesama o Podgorici i koji je međunarodno priznat. Kada vidite ko je sve nastupao od promjene, vidjećete konačno širinu i raznolikost i kulturu pluralizma mišljenja. Imali smo sve vjerske zajednice, nacionalnosti… To što se vaše mišljenje ne podudara sa onima koji su gostovali to je vaš problem“, istakao je Vešović.

Gradski.me

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …