Ništa od valorizacije nalazišta na području Berana: Država zaboravila na rezerve uglja

U strateškim planovima i dokumentima iskorišćavanje mineralnog i rudnog bogatstva na teritoriji beranske opštine knjiži se kao značajna razvojna šansa čitavog kraja. Međutim, i pored brojnih obećanja, sem eksploatacije šljunka i pijeska, na ovom području godinama se ne preduzimaju nikakve mjere da se otkrivena nalazišta stave u odgovarajuću razvojnu funkciju, piše Dan.

To se nije desilo iako se zna da prostor opštine Berane obiluje nalazištima mrkog uglja, opekarske gline, olova i cinka i tehničko-građevinskog kamena i da su nekadašnje fabrike u ovom gradu svoju proizvodnju temeljile upravo na tim resursima. Brojni stručnjaci upozoravaju da nije dobro što, nakon tranzicionih procesa u Crnoj Gori, kada je došlo do gašenja proizvodnje u brojnim oblastima, država nije pronašla odgovarajući koncept za dalju valorizaciju tih prirodnih potencijala.

Poznato je da je u Beranama decenijama uspješno radio Rudnik mrkog uglja, kao i ciglana koja je davala kvalitetne opekarske proizvode, podsjetio je inženjer Milić Joksimović, nekadašnji rukovodilac pojedinih privrednih kolektiva u Beranama.

Takođe, radilo se i na valorizaciji drugih nalazišta ruda i minerala, a Fabrika celuloze i papira, kao svojevrsni privredni gigant u ovom kraju, dobrim dijelom je koristila ovdašnji ugalj za odvijanje samog procesa proizvodnje.

Te proizvodne aktivnosti, koje su se temeljile na iskorišćavanju ruda i minerala, davale su mogućnost za upošljavanje velikog broja radnika, što je donosilo ogromne benefite ovome kraju, pa i čitavoj Crnoj Gori. Međutim, nakon neuspješnih privatizacija privrednih subjekata u našem gradu ništa nije urađeno da se nastavi sa iskorišćavanjem resursa, što je, zaista, prava šteta – konstatovao je Joksimović.
image
MJESTO NEKADAŠNJE CIGLANE

FOTO: DARKO JOVOVIĆ
Ukupne rezerve mrkog uglja na području Berana procjenjuju se na oko 30 miliona tona, dok se procijenjena nalazišta rude olova i cinka u rejonu planine Sjekirice kreću do oko 16 miliona tona. Poznati i istraženi lokaliteti opekarskih glina odgovarajućeg kvaliteta za proizvodnju opekarskih proizvoda nalaze se u Budimlji, Jasikovcu i Polici, i to površine 30 hektara, sa procijenjenim rezervama od preko šest miliona metara kubnih. Evidentirano je da kanjon korita rijeke Bistrice u dužini više od 15 kilometara raspolaže granitnim kamenom sivozelenkasto tamne boje, koji se može obrađivati kao mermer, odnosno granit.

Da proizvodnja opekarskih proizvoda predstavlja razvojnu šansu Berana konstatovano je i u strateškim dokumentima građevinarstva u Crnoj Gori.

– Opekarske gline su značajna sirovina sa razvojnog aspekta, posebno ako se ima u vidu stalan porast potražnje i potrošnje opekarskih proizvoda u Crnoj Gori. Samo na nalazištu Jasikovac rezerve opekarske gline su 1,3 a perspektivne 2,1 milion tona. Izgradnja fabrike u Beranama za pokrivni crijep bila bi dovoljna za domaće potrebe. U Crnoj Gori ne postoji nijedna ciglana, a moguće je aktiviranjem ponuditi širok asortiman proizvoda: keramički blokovi, monta cigle, fert gredice, izolacioni blokovi, puna i giter cigla i tome slično – navodi se u pomenutoj strategiji.

Dan

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …