Jedino Švajcarci hoće u Željezaru

Švajcarska kompanija 8B Capital S. A. jedina je aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona nikšićke Željezare – Čeličane i Kovačnice, zvanično je rečeno “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG).

Državna energetska kompanija je nakon dva neuspjela tendera za zakup Željezare u kojima bi se pokrenula proizvodnja čelika, odlučila da krene u pojedinačne pregovore sa kompanijama koje su bile učesnice tenderskih postupaka i koje su zainteresovane za pojedinačne pregovore.

“U toku je usaglašavanje brojnih elemenata, sve će ići prema Odboru direktora i prema resornom ministarstvu energetike i rudarstva i Vladi te o izvjesnosti ne možemo sada i samostalno dati ocjene”, odgovoreno je “Vijestima” na pitanja u kojoj su fazi pregovori i da li je realno da se tokom njih dođe do zakupca.

Iz EPCG su kazali da do tada i dalje imaju usvojen plan aktivnosti u Železari koji obezbeđuje kontinuitet rada i privređivanja, a koji se velikim dijelom odnosi na obezbjeđenje imovine i izradu i montažu konstrukcija za solarne elektrane na branama Slano, Vrtac i Krupac kao i na velikom dijelu zemljanih i krovnih površina.

Švajcarska kompanija je bila jedina koja se prijavila na drugi javni poziv EPCG za zakup Željezare za koji su ponude otvrene sredinom aprila. Komsija EPCG je tada konstatovala da je ta ponuda nezadovoljavajća jer nije postojala niti bankarska garancija, niti uplata depozita.

U javnom pozivu je tražena tromjesečna garancija u iznosu od 1,5 miliona eura, koja će biti razmatrana u pregovaračkom procesu jer su mnoge zainteresovane firme upravo tražili da se iznos garancije smanji.

Švajcarske kompanija 8B Capital S. A. i na prvom javnom pozivu eliminisana je u drugom krugu zbog neobezbijeđenih bankarskih garancija.

EPCG je drugi javni poziv za koji su ponude mogle da se dostavljaju do 15. aprila raspisao 28. marta.

Na prvi poziv za zakup željezarinih poziva stigle su tri prijave – švajcarske kompanije 8B Capital S. A., konzorcijuma koji čini nikšićka firma Neksan Miodraga Dake Davidovića, kineska Universal Energy i češka Energy & Industrial Management Advisory Services i švedskog konzorcijuma Kvalitets Bygg – Uber Nordic. Dva konzorcijuma su potom isključena iz nadmetanja za Željezaru jer su ovi potencijalni investitori tražili određene uslove koje nije moguće ispuniti, pa je u igri ostala samo švajcarska kompanija sa kojom su nastavljeni razgovori, ali i ta ponuda nije prihvaćena zbog tehničkih nedostataka.

U pismu namjere koje je ranije stiglo na adresu EPCG švajcarska kompanija je navela da imaju dugodišnje partnerske odnose sa više kompanija u svijetu, i finansijsku pomoć od jednog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Smatraju da bi smanjenjem troškova za pet odsto, proizvodnju povećali za 30 procenata, kao i da bi u početku pokušali da ostvare neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju od 2.500 gotovih proizvoda mjesečno.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …