Zečević: Ograničiti cijene i tokom ljetnje sezone

Akcija “Limitirane cijene” je dala rezultate. Naime, mjesečna inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u aprilu iznosila je 0,1 odsto, što znači da je inflacija apsolutno zaustavljena, a jedan od razloga je akcija hnLimitirane cijene”, kaže ekonomski analitičar Predrag Zečević.

Inflacija na svjetskom nivou polako se obuzdava, a nadležni smatraju da se taj trend prelio i na Crnu Goru. O uspješnosti crnogorske akcije smanjenja inflacije za ADRIA televiziju govorio je ekonomski analitičar Predrag Zečević.

Ako je suditi prema cijenama namirnica u prodavnicama, inflacija koja traje od početka sukoba u Ukrajini nikada nije zaustavljena, ali podaci nadležnih poslednjih mjeseci ukazuju da je rast cijena obuzdan.

Kao jedan od glavnih razloga za zaustavljanje inflacije, nadležni vide akciju “Limitirane cijene”, koju je Vlada u saradnji sa trgovinskim lancima počela da sprovodi u martu, a koja je oročena do 31. maja.

Zečević podsjeća da je godišnja inflacija zaustavljena na 5,4 odsto dok je u aprilu mjesečna iznosila svega 0,1 odsto. 

Takođe, Zečević smatra akciju borbe protiv inflacije treba nastaviti i u ljetnjim mjesecima.

– Naročito zbog toga što bi trgovci nakon kraja te akcije iskoristili priliku i podigli neopravdano cijene. S tim što smatram da čak ako bude potrebe bi trebalo ići i na pojačavanje akcije, u smislu da ograničimo cijene dobavljačima i transporterima – dodao je.

Prema Zečevićevim navodima, nisu marže glavni razlog visoke inflacije, već na nju utiču i visoke cijene nabavke i transporta.

Apsolutno ne vjerujem u priču koja je stupidna da su glavni razlog zbog kog su cijene u Crnoj Gori visoke napadi Huta u Crvenom moru. U tu priču više ne vjeruje niko. Treba produžiti i proširiti akciju u toku ljeta jer visokoplatežni gosti uopšte i ne kupuju po prodavnicama, odnosno vrlo rijetko. Imaju tu pasionsku potrošnju. Jeste bitna vanpansionska potrošnja, ali mislim da turistička sezona nema nikakve veze sa akcijom, jer je akcija zaštita standarda građana Crne Gore – zaključio je Zečević.

Prema posljednjim dostupnim podacima Monstata, cijene su u aprilu ove godine u odnosu na lani bile veće za preko pet odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: odjeća; cipele i ostala obuća; voće; povrće; vazdušni prevoz putnika; gorivo i mazivo za motorna vozila; usluge smještaja i topli napici. Potrošačke cijene u periodu januar-april 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,9 odsto.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …