Zacrtana trasa auto-puta od Mateševa do Andrijevice ruši više od 50 kuća

Najave o izgradnji druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice naišle su na opšte odobravanje stanovnika Vasojevića, ali i na brojne primjedbe i nezadovoljstvo mještana nekoliko sela zbog određenih tehničkih rješenja i planirane trase.

Naime, stanovnici mjesta čije se kuće prostiru sa obje strane planinskog prevoja Trešnjevik smatraju da se prilikom projektovanja trase auto-puta nije vodilo dovoljno računa o zaštiti interesa mještana čija se imanja i stambeni objekti nalaze na ovom potezu. Oni tvrde da u cilju što manje devastacije prostora i očuvanja samih naselja, postoje znatno racionalnije i prihvatljivije opcije trasiranja auto-puta od one koja je ponuđena. Iz tih razloga su ponovo od Vlade i drugih nadležnih institucija zaduženih za ovu oblast zatražili da se pristupi izmještanju zacrtane trase dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

– Sadašnja trasa auto-puta je projektovana kroz samo selo Kralje i to nekako dijelom sadašnjeg regionalnog puta koji od Andrijevice vodi ka Trašnjeviku. To znači da bi izgradom auto-puta zamišljenom trasom u Krljama trebalo da sa lica zemlje nestane preko 50 kuća i veliki broj pomoćnih objekata. I one kuće koje ne bi bile srušene, bile bi potpuno ugrožene. Uz to, zbog karakterističnog terena došlo bi do strašne erozije zemljišta i devastacije čitavog ovog prostora, čime bi se na ovom potezu u potpunosti ugasio život. Mi svakao nijesmo protiv izgradnje auto-puta, ali ne možemo da prihvatimo ovakvu trasu, koja nas raseljava sa vjekovnih ognjišta i uništava čitavo selo. Zato od odgovornih u Vladi i drugih nadležnih institucija tražimo da prihvate naše apele za izmještanje trase, a za tako nešto, sigurni smo, postoje mogućnosti – naglasio je Igor Ćirović, predsjednik Mjesne zajednice Kralje.

Lokalnom stanovništvu nanosi se ogromna šteta

Mještani ističu da se prilikom trasiranja auto-puta nije vodilo računa o važećim svjetskim standardima.

– Svuda se u svijetu trase auto-puteva projektuju van naseljenih mjesta. Međutim, u ovom slučaju se odstupilo od tih kriterijuma, što nas vodi u jednu pravu katastrofu po pitanju očuvanja čitavog jednog prostora. Ovako dolazimo do situacije da se lokalnom stanovništvu, bez ikakve potrebe, nanosi ogromna šteta. Pitamo se čiji je to interes. Zato apelujem na nadležne da ovu grešku isprave. Uostalom, ovdje još uvijek nije urađena studija uticaja na životnu sredinu, niti je po ovom pitanju vođena javna rasprava, što nadležni moraju da imaju na umu – kaže mještanin Veselin Milović.

On je dodao da su u razgovoru sa brojnim stručnjacima dobili uvjeravanje da se izmještanje planirane trase auto-puta može izvršiti u nekoliko varijanti.

Apsolutno je neprihvatljiva namjera da se pod “izgovorom struke” naše selo sravni sa zemljom. Tim prije, kad auto-put može da se gradi kroz lokalitet Sovale, pa šumom niz desnu obalu rijeke Kraljštice. Druga varijanta je da se gradi iznad Kralja, prostorom gdje nema kuća, ili da se izgradnjom tunela kroz središnji dio sela, u dobroj mjeri, izbjegne devastacija ovog prostora – kazao je Ćirović.

Ostaviti petlju ka Komovima

Predloženu trasu auto-puta oštro je kritikovao i Vaso Labović, inženjer koji je radni vijek potrošio radeći na rukovodećim poslovima koji se tiču saobraćajne infrastrukture. On je, između ostalog, naveo da je nedopustivo to što nije predviđena izgradnja petlje koja bi auto-put u ponožju Trešnjevika povezivala sa Komovima.

– Mišljenja smo da je sasvim moguće i neophodno izgraditi potrebnu petnju na auto-putu u samom Potkomovlju, iako to prvobitnom trasom nije predviđeno. To je svakako izvodljivo i sa aspekta struke. Ako se to ne uradi, Komovi će, kao vrlo važan turistički resurs Crne Gore, ostati izolovani, jer se sadašnji prilazni putevi nalaze u katastrofalnom stanju. Uostalom, dobra putna infrastruktura je najbitniji faktor za privlačenje što većeg broja posjetilaca. Ako to nemamo, i ako se ne izgradi petlja onako kako to mještani zahtijevaju, onda će to biti katastrofalni razvojni promašaj – naveo je Labović.

Iz Monteputa su nedavno saopštili da se o preciznijim informacijama oko eventualne izmjene trase auto-puta može govoriti tek nakon okončanja tenderske procedure i izbora projektanta, odnosno izvođača radova, što se očekuje da će biti sljedeće godine.

– Važno je istaći da bilo kakve izmjene trase auto-puta ne mogu biti neosnovane i nasumične, već će biti rezultat temeljne analize i stručnog razmišljanja, kako bi se ispunili tehnički zahtjevi – naveli su iz Monteputa.

DAN

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …