NAJSTARIJA KAFANA “KOD PERA NA BUKOVICU“ NA PUTU DA POSTANE KULTURNO DOBRO

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Restoran-kafana “Kod Pera na Bukovicu” je najstariji sačuvani objekat ovog tipa u Crnoj Gori, koji je dobio dozvolu za rad davne 1881. godine i od tada gotovo bez prekida posluje. Ova kafana, smještena u slikovitom selu Njegušima na katunu Bukovica, predstavlja ne samo ugostiteljski objekat već i mjesto đe se vjekovima unazad njeguje tradicija, kultura i istorija ovog kraja.

Kafana je u vlasništvu porodice Milošević, koja je od njenih osnivača do danas zadržala svoju posvećenost očuvanju autentičnosti i gostoprimstva. Naziv “Kod Pera na Bukovicu“ dobila je u čast jednog od glavnih osnivača, Pera Miloševića. Pero Milošević je svojim radom, trudom i gostoprimstvom proslavio ovu kafanu ne samo na Balkanu, već i šire, čineći je prepoznatljivim simbolom Crne Gore. Pero je bio poznat po svojoj harizmi, gostoprimstvu i sposobnosti da okuplja ljude iz različitih krajeva i društvenih slojeva, čineći kafanu mjestom susreta, razgovora i uživanja u domaćim specijalitetima. Jedan od nasljednika porodičnog posla, Đuro (Brankov) Milošević, zajedno sa Božidarom Proročićem, pokrenuo je inicijativu da ova kultna kafana dobije status kulturnog dobra. Ova inicijativa ima za cilj da se zvanično prizna značaj kafane “Kod Pera na Bukovicu“ kao svjedoka istorije i čuvara kulturne baštine. Kafana je bila i ostala mejsto đe su se održavali važni društveni i kulturni događaji, đe su se prenosile priče, običaji i tradicije sa generacije na generaciju.

Dodjeljivanje statusa kulturnog dobra ovoj kafani značilo bi očuvanje njenog nasleđa i obezbjeđenje njene budućnosti kao dijela crnogorske istorije. Inicijativa Đura Miloševića i Božidara Proročića naglašava važnost očuvanja takvih mjesta, koja su od neprocjenjivog značaja za identitet i kulturu jednog naroda. Status kulturnog dobra bi omogućio dodatnu zaštitu i promociju kafane, kao i potencijal za razvoj kulturnog turizma u ovom regionu. Restoran-kafana “Kod Pera na Bukovicu” je mnogo više od običnog ugostiteljskog objekta; ona je živi spomenik prošlosti, svjedok vremena i mjesto koje svojim autentičnim duhom i dalje privlači posjetioce, pružajući im jedinstveno iskustvo ukorenjeno u bogatoj tradiciji Crne Gore.

U kratkoj Izjavi Đuro (Brankov) Milošević je istakao: ,,Dodjeljivanjem statusa kulturnog dobra omogućilo bi nam da zaštitimo ovaj dragocjeni dio naše prošlosti i obezbijedimo njegovu budućnost za naredne generacije. Ovo bi značilo ne samo priznanje za naš trud i posvećenost očuvanju tradicije, već i priliku da kroz kulturni turizam predstavimo našu istoriju i običaje širem svijetu. Dobijanje statusa kulturnog dobra znači očuvanje jednog od simbola našeg kulturnog i istorijskog nasleđa. Ovaj objekat nije samo najstarija sačuvana kafana u Crnoj Gori, već i mjesto koje je bilo svjedok mnogih generacija, događaja i priča koje su oblikovale prošlost Njeguša, Lovćena, Katunske nahije. Zahvalan sam porodičnom prijatelju Božidaru Proročiću koji mi je svojim znanjem i podrškom pomogao da realizujem ovu inicijativu. Njegova posvećenost očuvanju kulturne baštine Lovćena i Njeguša bila je neprocjenjiva i bez njega ovaj poduhvat ne bi bio moguć.“

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …