Izrael je izvršio jedan od najbrutalnijih napada od početka invazije na Gazu, ubijeno najmanje 35 osoba (VIDEO)

Izraelska vojska u noći sa nedjelje na ponedjeljak pokrenula je jedan od brutalnijih napada na području Pojasa Gaze, a cilj je, kako su naveli, bio pogoditi središta u Rafi u kojima se nalaze pripadnici Hamasa.

Ipak, videosnimci s terena koji su izuzetno uznemirujući pokazali su kako je izraelska vojska pogodila jedno od improvizovanih šatorskih naselja u kojima se nalazio veliki broj civila, najviše žena i djece.

Prema dopunjenim informacijama, poginulo je najmanje 35 osoba, a desetine su povrijeđene u napadu koji je prouzrokovao i požar u šatorskom naselju gdje se nalaze civili.

Palestinski Crveni polumjesec je saopćio da su napadi izvedeni na šatore raseljenih osoba u blizini sjedišta UN-a sjeverozapadno od Rafaha.

Povodom napada na Rafu oglasili su se i predstavnici Hamasa.

“U svjetlu užasnog cionističkog masakra koji je ove večeri počinila zločinačka okupaciona vojska nad šatorima raseljenih, pozivamo mase našeg naroda na Zapadnoj obali, u Jerusalemu, na okupiranim teritorijama i u inostranstvu da ustanu i ljutito marširaju protiv cionističkog masakra nad našim ljudima u Pojasu Gaze”, poručili su iz Hamasa.

Na napad izraelske vojske reagovala je i Bijela kuća.

“Svjesni smo izvještaja iz Rafe i prikupljamo više informacija”, naveli su iz Washingtona.

Dok su snimci iz Rafe pokazali kako je napadnut dio u kojem su se nalazili civili, izraelska vojska je u saopćenju tvrdila kako su gađali dijelove teritorije na kojima se nalazi Hamas.

“Udarili smo na kompleks Hamasa u oblasti Tel Sultan na sjeverozapadu Rafe gdje su bili pozicionirani visokorangirani zvaničnici Hamasa. Napad je izveden protiv terorista koji su meta napada, u skladu s međunarodnim pravom, koristeći preciznu municiju”, zaključili su iz izraelske vojske.

Klix

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …