Pejović od prodaje boksita zaradio preko 30 miliona eura

Uniprom metali, kompanija koja je preuzela imovinu Rudnika boksita nakon bankrota 2015. godine, osmu godinu zaredom su poslovali sa profitom.

U 2023. dobit iz poslovanja te kompanije, čiji je vlasnik Veselin Pejović, iznosila je 3,83 miliona eura, što je približan rezultat kao u godinu ranije.

Sa profitom od 3,83 miliona u prošloj godini, Pejović je prešao 30 miliona profita u poslovanju za osam godina otkako je preuzeo imovinu Rudnika boksita. To nekadašnje državno preduzeće najprije je otišlo u stečaj, a zatim i bankrotiralo, nakon čega je Pejović za 5,4 miliona kupio imovinu tog preduzeća.

Pejović je u 2016. godini imao 4,71 milion profita, godinu kasnije 7,42 miliona, u 2018. 3,65 miliona, dok je u 2019. godini profit bio 2,9 miliona. U 2020. godini profit je pao na 2,29 miliona, godinu kasnije na 1,93 miliona, da bi u 2022. porastao na 3,81 milion, a lani je iznosio 3,83 miliona, što je ukupno 30,5 miliona eura.

Ukoliko se 5,4 miliona oduzmu od 30,5 miliona, koliko je iznosio profit Uniprom metala za osam godina, dolazi se do 25,1 milion eura čiste dobiti u ovom poslu. Dakle, Pejović je za osam godina zaradio pet puta više nego što je uložio u kupovinu imovine Boksita.

Ovaj slučaj je i dalje jedini u Crnoj Gori da je jedna firma preuzela imovinu druge kompanije koja je bankrotirala, a potom bilježila višemilionske profite osam godina zaredom.

Sa KAP-om nije imao uspjeha kao sa Rudnikom

Pejović je prije Rudnika boksita kupio imovinu Kombinata aluminijuma. Nju je platio 25,7 miliona eura, ali od KAP-a nije imao profita, iako je u pojedinim godinama imao veliku dobit.

U krugu KAP-a rade fabrike za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legur, dok je Uniprom ugasio Elektrolizu KAP-a jer nije uspio da produži ugovor sa Elektroprivredom o snabdijevanju električnom energijom po dotadašnjoj cijeni. Tada je i veliki broj radnika morao da napusti fabriku.

Uniprom je u 2022. godini bio u plusu 18,3 miliona eura. Godinu ranije plus je bio oko osam miliona. Međutim, prošle godine Uniprom je imao 11 miliona minusa. Kako su “Danu” nedavno pojasnili iz te kompanije, za toliki minus je “kriv” pad cijena bileta i aluminijumskih legura na berzi.
– Rat u Ukrajini i Izraelu i smanjenje proizvodnje u automobilskoj i građevinskoj industriji uslovili su i pad cijena naših proizvoda na berzi – bileta i aluminijumskih legura. Prosjek LME na berzi 2022. godine bio je 4.200 dolara, dok u 2023. godini dolazi do pada cijena na berzi, gdje se prosjek naših proizvoda kreće na nivou 2.400 dolara. Kako smo firma koja je proizvodima kotirana na Londonskoj berzi, zavisni smo od kretanja cijene na berzi, na koju nijesmo u mogućnosti da utičemo. Upravo su berzanska kretanja i smanjenje potražnje koje smo pomenuli ključno uticali na ovakav rezultat – kazali su “Danu” iz Uniproma.

DAN

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …