Krenuo popis nelegalno izgrađenih objekata na Bjelasici

Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštine Bijelo Polje formirao je Komisiju za popis nelegalno izgrađenih i postavljenih objekata na dijelu planine Bjelasice, na potezu od ušća rijeke Bistrice do Đalovića pećine.

Sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Muzafer Badžić kaže za “Dan” da je zadatak komisije da izvrši popis nelegalno izgrađenih objekata na dijelu planine Bjelasice koji teritorijalno pripada opštini Bijelo Polje i Bistričkom kraju, i da prikupljene podatke sa terena dostavi nadležnim organima na dalje postupanje.

– Zbog udaljenosti planine Bjelasice i loše putne infrastrukture nije moguće blagovremeno i efikasno vršenje inspekcijskog nadzora, pa na ovaj način želimo dati doprinos, drugim nadležnim organima, da se zaštiti prostor koji u budućnosti treba da otvori turistički potencijal i utiče na ukupan ekonomski razvoj opštine Bijelo Polje –naglašava Badžić.

On ističe da od građana koji posjeduju postavljene ili izgrađene objekte na pomenutim lokacijama očekuju punu saradnju, te da obvještavaju javnost da je Komisija već počela oblak terena i popisivanje nelegalno sagrađenih objekata.

– Projekti valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine, koji su u podmakloj fazi, najvažniji su projekti koji se realizuju u Bijelom Polju. Zbog značaja samih projekata, a radi zaštite prostora koji je obuhvaćen i gravitira na teritoriji zahvaćenoj projektima, Sekretarijat za inspekcijske poslove pojačao je nadzor na tim lokacijama.Želimo da sve dovedemo u red, da se utvrdi tačno stanje na terenu, prije svega zbog kasnije valorizacije turističkih potencijala ova dva područja. Smatramo da su ova dva projekata-Đalovića pećina i Ski – centar Cmiljače od najvećeg značaja za našu opštinu i predstavljaju našu svijetlu budužnost. Prije svega u dovođenju investitora, zapošljavanju ljudi ali i mogućnosti seoskih domaćinstava za razvoj turizma i drugih pogodnosti- navodi Badžić.

On naglašava da će realizacija projekata Đalović pećina i Ski – centar Cmiljače imati ogroman značaj za razvoj turizma, ekonomije, poljoprivrede, ne samo za opšinu Bijelo Polje već za cijelu državu.

– Iz tog razloga očekujemo saradnju svih građana u zaštiti i omogućavanju nesmetanog sprovođena ovako bitnih projekata kraju. Istrajaćemo na ovom zadatku, efikasno i na najbolji mogući način završiti ovaj značajan dio posla – zaključuje Badžić.


Tužilaštvo pokrenulo istražne radnje u 11 slučajeva 

Podsjećamo, u prethodnom periodu nevladina organizacija (NVO) Euromost dronom je evidentirala gradnju nelegalnih objekta pored rijeke Bistrice. – Zauzima se državno i opštinsko zemljište, vrši eksploatacija šljunka, mijenja tok rijeke i uzurpira sama rijeka, a ništa se povodom toga ne preduzima. Željeli smo javnosti da pokažemo kako inspekcijske službe ništa ne preduzimaju da bi spriječili nelegalnu gradnju iako smo ih na sve to više puta upozoravali. Podnijeli smo prijave inspekcijama u Podgorici i Bijelom Polju, i pozvali Tužilaštvo u Bijelom Polju da radi svoj posao – kazali su iz NVO Euromost i dodali da je nakon njihovih prijava Tužilaštvo pokrenulo istražne radnje u 11 slučajeva

DAN

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …