EU kaznila proizvođača Milke – skoro 338 miliona eura

Jedan od najpoznatijih proizvođača čokolade na svijetu, američka kompanija Mondeliz, suočila se s visokom kaznom koju je izrekla Evropska komisija.

Antimonopolske vlasti EU kaznile su Mondeliz sa 337,5 miliona eura zbog nezakonitog ograničavanja konkurencije u trgovini čokoladom, keksom, krekerima, žvakama, krem sirom i kafom.

Prema navodima Komisije, Mondeliz je ometao prekograničnu trgovinu svojih proizvoda, čime je obezbijedio previsoke cijene za svoje brendove. Kompanija je optužena da je sprječavala svoje trgovinske partnere da jeftino kupuju njene proizvode u jednoj zemlji EU i ponovo ih prodaju u drugoj, što je rezultiralo višim cijenama.

Mondeliz, koji proizvodi niz dobro poznatih brendova, uključujući Milka čokoladu, Toblerone, Daim, Oreo keks, Mikado, Tuc, Mentos žvake, Trident i krem sir Philadelphia, optužen je za sklapanje 22 ilegalna sporazuma u više zemalja EU u periodu od 2004. do 2020. godine. Jedan od sporazuma je, na primjer, zahtjevao od kupaca Mondeliza da naplaćuju više cijene za izvoz nego za domaću prodaju.

AGENCIJE

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …