Do jula javni poziv za izbor izvođača radova na međudržavnom mostu preko Tare

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovorili su se da do jula objave javni poziv za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare.

Metalni most koji spaja dvije države, a koji je trenutno u upotrebi, nije bezbjedan pa je njegova zamjena prijeko potrebna.

Ako putujete između BiH i Crne Gore, na Šćepan Polju morate preći stari metalni most, koji je u prilično lošem stanju. Dogovorom dvije države, najavljena je izgradnja novog mosta. Ukoliko sve bude teklo po planu, izvođač radova može biti izabran do kraja godine.

„Neka projekcija kolega iz Uprave za saobraćaj i kolega iz Puteva Republike Srpske da će realizacija projekta trajati dvije godine. Tako bi po nekim očekivanjima krajem 2026. mogli imati novi most sa pristupnim saobraćajnicama“, kaže Miroslav Mašić iz Ministarstva saobraćaja.

Vozači koji prelaze most svjesni su njegove loše bezbjednosti. Dok neki kažu da ih raduje vijest o izgradnji novog, drugi smatraju da se mora mnogo više uraditi na podizanju bezbjednosti i na putnim pravcima koji vode do mosta.

A pored puta za Foču, potrebno je raditi i na putnom pravcu od Plužina do Šćepan Polja.

„U komunikaciji sa premijom Spajićem dobili smo informaciju da je na sastanku sa komesarom za proširenje EU gospodinom Varheljijem najviše puta upravo ovaj put pominjan kao neka potreba za rekonstrukciju i koliko sam shvatio neka sredstva od EU će biti ili obezbijeđena u narednom periodu. Tako da nadam se da će kompletna rekonstrukcija puta i izgradnja mosta u što kraćem roku početi da se realizuje“, kazao je predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić.

„Uprava za saobraćaj u nekom srednjoročnom periodu planira i rehabilitaciju putnog pravca od Plužina do granice sa BiH, dok će bosanska strana izgraditi novi put od Foče do granice sa Crnom Gorom, tako da ćemo taj putni pravac imati na značajno boljem nivou“, dodao je Mašić.

Izgradnjom novog, ovaj poprilično stari metalni most, otići će u prošlost. Saobraćaja preko njega više neće biti, pa će turisti moći relaksirano da fotografišu.

A pored valovite Tare, mogu fotografisati i skokove u nju.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …