Bukilić: Rukovodstvo MUP-a bi i vlast i veće plate od UP

Dualni policijski sistem Crnoj Gori nije potreban, a razlog njegovog postojanja nema nikakve veze sa bezbjednosnom potrebom, ocijenio je u razgovoru za “Dan”, magistar politikologije i analitičar bezbjednosti Srećko Bukilić.

Prema njegovim riječima, razlozi postojanja dualnog policijskog sistema su primitivni i isključivo politički, odnosno da bi ministarstvo imalo što veći uticaj na Upravu policije.

– Taj aparat se godinama uvećava. Sve je više zaposlenih, a nadležnosti Uprave policije se ograničavaju. Dualni policijski sistem se pojavio kada je Uprava policije postala nezavisan organ u odnosu na MUP. Jedan dio nadležnosti koje su bile u okviru Uprave policije prešao je na neke jedinice MUP-a. Imam utisak da rukovodstvo u ministarstvu prosto nije moglo da prihvati da nemaju baš nikakvog uticaja na Upravu policije. Rukovodstvo MUP-a ima percepciju da, pošto je Uprava policije sada sastavni dio MUP-a, treba da imaju veću vlast i veće plate od službenika UP. Nikako da shvate da je policija sistem koji je u službi građana, a ne u njihovoj službi, i da su službenici ministarstva logistika policije. Jednostavno rečeno, oni su tu gdje jesu zbog policije, a ne policija zbog njih – istakao je Bukilić.

On objašnjava da je policija u Crnoj Gori organizovana u okviru Uprave policije. U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, kako pojašnjava, nalaze se tri organizacione jedinice policije – Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, Odjeljenje za antikorupciju i Direktorat za bezbjednosno-nadzorne poslove.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …