Ustavni sud: Za 11 bivših “dakićevaca” po 2.000 eura

Ustavni sud Crne Gore donio je Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da bivšim radnicima fabrike “Radoje Dakić” isplati po dvije hiljade eura na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. evropske Konvencije. To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda od 24. oktobra 2023. godine.

Bivši radnici „Radoja Dakića“, njih jedanaest, podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore ustavnu žalbu zbog neizvršavanja pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka Osnovnog suda u Podgorici, radi naplate novčanog potraživanja od te fabrike.

Na osnovu navedenih sudskih odluka, podgorički Osnovni sud donio je rješenje o izvršenju, međutim ista nisu izvršena, zbog čega podnosioci smatraju da je došlo do povrede prava iz odredbe člana 32. st. Ustava Crne Gore, kao i odredbe člana 6 stav 1 Evropske konvencije i člana 1 Protokola br. 1 uz Konvenciju.

“U skladu sa navedenim, Ustavni sud je donio Odluku kojom obavezuje Ministarstvo finansija da svakom podnosiocu ustavne žalbe – stečajnom povjeriocu preduzeća “Radoje Dakić” AD u stečaju u Podgorici, isplati naknadu u neoporezivom iznosu od 2.000,00 evra (dvije hiljade eura) na ime nematerijalne štete zbog povrede prava iz člana 32 Ustava i člana 6 stava 1 Konvencije, u roku od 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva za isplatu naknade. Advokatska kancelarija Prelević O.D. podnijela je Ministarstvu finansija zahtjev za isplatu naknade u skladu sa odlukom Ustavnog suda”, navodi se u dokumentu.

Ustavom Crne Gore propisano je da je odluka Ustavnog suda obavezujuća i izvršna.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …